Sarkozy: Venemaa on Gruusia rahuplaani täitnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu eesistuja Prantsusmaa president Nicholas Sarkozy teatas, et Venemaa on Gruusia rahuplaani täitnud ning see ei saa enam olla takistuseks EL-Vene läbirääkimiste taasalustamiseks suhete aluslepingu üle.

«Palusime Venemaalt nelja asja,» rääkis Sarkozy täna pärast erakorralist ülemkogu antud pressikonverentsil. Tema sõnul on Venemaa täitnud kõik neli ELi põhilist nõudmist - nõustunud vaherahuga, viinud oma väed Gruusiast välja, lubanud piirkonda EL-i vaatlejad ning osaleb Genfis peetavatel läbirääkimistel Gruusia kriisi lahendamiseks.

«Sel taustal ei tundu mõistlik, et me ei jätka Venemaaga läbirääkimisi,» leidis Prantsusmaa president. «Leian, et meie huvides on Venemaaga kontakte jätkata.»

Samal postisoonil oli ka Euroopa Komisjoni president Jose Barroso, kes lisas, et ei Poola, Leedu ega teiste riikide huvides ei ole, kui Venemaaga hakataks rääkima kahepoolselt.

«Parem olla ühel positsioonil, kui meil on kolm-neli erinevat positsiooni,» ütles Barroso.

Leedu president Valdas Adamkus ja Poola riigipea Lech Kaczynski tegid teisipäeval ühisavalduse, milles nõudsid, et Venemaa viiks oma väed Gruusiast välja sellisel määral nagu oli kokku lepitud 12. septembri vaherahuleppes. Adamkus ja Kaczynski leidsid, et enne selle tingimuse täitmist ei ole mõistlik jätkata kõnelusi uue partnerlusleppe sõlmimise üle.

Euroopa Liidu liidrid kinnitasid oma 1. septembri kohtumise lõppdokumendis, et Venemaaga ei alustata kõnelusi enne, kui Moskva viib oma väed Gruusia aladelt välja vastavalt 12. augusti vaherahuleppele, ehk siis sõjategevuse eelsele joonele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles