Ansip avaldas Sarkozy sõnade üle imestust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: AFP / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip avaldas imestust Prantsusmaa presidendi Nicholas Sarkozy sõnade üle, nagu oleks Venemaa täitnud Gruusia konflikti lõpetamisel endale võetud kohustused.

«Ma ei saa seda uskuda, et ta on väitnud, nagu oleks väed täielikult välja viidud,» ütles Ansip täna pärast Euroopa Liidu erakorralist ülemkogu.

Peaminister märkis, et Euroopa Liidu eesistuja Prantsusmaa seisukoht on väga ühemõtteliselt selline, et Venemaa ei ole täitnud ise endale võetud kohustusi.

Sarkozy teatas ülemkogu järgsel pressikonverentsil Poola ajakirjaniku küsimusele vastates, et Venemaa on Gruusia rahuplaani tingimused täitnud ning see teema ei saa enam olla takistuseks EL-Vene läbirääkimiste jätkamiseks suhete aluslepingu üle.

«Ma ei saa seda kinnitada, sest mina olen saanud ja Leedu president Adamkus täpselt samuti saanud Sarkozyst aru niiviisi, et Euroopa Liit on rahulolematu sellega, et väed ei ole täielikult Gruusiast välja tõmmatud, sest nad on endiselt Akhalgori piirkonnas ning Abhaasias ja Lõuna-Osseetias,» ütles Ansip.

Eesti peaminister kinnitas, et see teema võetakse täie teravusega üles Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumisel, mis toimub 14. novembril Prantsusmaal Nizzas.

Gruusia teema tõstmist Nizzas oli soovitanud oma ülemkogul esinemises ka Leedu president Valdas Adamkus, kes avaldas kahtlust, kas nõuete täitmata jätmisel on uue suhete aluslepingu jõustumine Venemaaga võimalik.

Adamkus ja Poola riigipea Lech Kaczynski tegid teisipäeval ühisavalduse, milles nõudsid, et Venemaa viiks oma väed Gruusiast välja sellisel määral nagu oli kokku lepitud 12. septembri vaherahuleppes. Adamkus ja Kaczynski leidsid, et enne selle tingimuse täitmist ei ole mõistlik jätkata kõnelusi uue partnerlusleppe sõlmimise üle. Sama positsiooni kordasid Leedu ja Poola liider ka reedel tehtud ühisavalduses.

Euroopa Liidu liidrid kinnitasid oma 1. septembri kohtumise lõppdokumendis, et Venemaaga ei alustata kõnelusi enne, kui Moskva viib oma väed Gruusia aladelt välja vastavalt 12. augusti vaherahuleppele, ehk sõjategevuse eelsele joonele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles