Spekulatsioonid ministriportfellide ümber Soomes aina kuumenevad

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDP juht Jutta Urpilainen ja Koondpartei liider Jyrki Katainen.
SDP juht Jutta Urpilainen ja Koondpartei liider Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Spekulatsiooni ministriportfellide jagamisest Soomes on tõusmas haripunkti, põnevust tekitab uue välisministri nimi.

Valitsusprogramm peab valmima täna. Samas teatatakse, mitu portfelli mingi erakond uues valitsuses saab. Ametlik nimekiri selgub järgmise nädala alguses, kirjutab Helsingin Sanomat Online.

Nõupidamiste kohaks olevas Säätytalos ja ka sellest väljapool aset leidnud vestluste järgi käib ajaleht välja oletuse, mille järgi jääb sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni esimees Eero Heinäluoma portfellita. Kompensatsiooniks püütakse temast teha parlamendi esimeest.

Peaministri koha saab Koondpartei liider ja valitsusläbirääkimisi juhtiv Jyrki Katainen. Lisaks saab erakond viis või kuus portfelli. Ülejäänud ministrikandidaadid on Jyri Häkämies, Alexander Stubb, Paula Risikko, Henna Virkkunen, Petteri Orppo ja Lenita Toivakka.

Palju oletusi tekitab sotsiaaldemokraatide liidri Jutta Urpilaineni saatus. Valitsuse suuruselt teise partei juhina on tal õigus saada rahandusministriks. Helsingin Sanomate andmetel soovib ta selle ülesande anda kogenud Erkki Tuomiojale, kes tunneb väga hästi ELi finantstoetust poliitikat.

Urpilainenile jääb siis kas välisministri koht või haridusministri koht, mis võiks huvitada teda kui õpetajat.

Ülejäänud ministrikohtade kandidaadid SDP ridadest on Maria Guzenina-Richardson, Jouni Backman, Miapetra Kumpula-Natri, Ilkka Kantola.

Kui Urpilainen peaks valima välisministeeriumi, siis tekib küsimus senise esidiplomaadi Alexander Stubbi saatus. Helsingin Sanomate allikad on väitnud, et temast võib saada väliskaubanduse ja Euroopa Liidu asjade minister

Koondpartei ja SDP panevad oma ministrid paika homme.

Vasakliit, rohelised ja Rootsi Rahvapartei (RKP) saavad kõik kaks ministriportfelli. Vasakliidu ministrikandidaadid on Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen, roheliste omad Ville Niinistö ja Heidi Hautala ning RKPst Stefan Wallin ja Anna-Maja Henriksson.

Kristlikud demokraadid saavad ühe ja selle tõenäoliseks omanikuks saab Päivi Räsänen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles