Ungaris protesteerisid klounid

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsed kostümeeritud meeleavaldajad.
Eilsed kostümeeritud meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Tuhanded politseinikud, tuletõrjujad ja tollitöötajad vahetasid eile oma mundrid klounikostüümide vastu ning läksid Budapesti tänavatele valitsuse kärpekava vastu protestima.

Parlamendi ette kogunes üle 10 000 inimese, kes protestisid valitsuse plaani vastu muuta töötushüvitise ning varajase pensioniga seotud seadusi.

Paremtsentristliku valitsuse peaministri Viktor Orbani vastased meeleavaldused algasid juba aprillis ja eilne meeleavaldus oli neist rahvarohkeim.

Paljud osavõtjad olid riietunud klounikostüümidesse, kuna varem oli peaminister Orban esinenud avaldusega, et saadab oma klouniasjade ministri läbirääkimisi pidama, vahendab BBC.

Varajasele pensionile jäämine oli üks hüvesid, mida sotsialistlik valitsus 1990. aastatel avaliku sektori töötajatele lubas, et kompenseerida nende madalaid palku.

Protesteerijad on nüüd erakordselt vihased, sest peaminister Orban kaotas tagasiulatuvalt nende varasele pensionile jäämise õigused.

Valitsus on teatanud, et nad ei maksa enam pensioni inimestele, kes on üldisest pensionieast nooremad. Üldine pensioniiga on Ungaris 65 aastat.

Muudatus puudutab näiteks politseinikke, tuletõrjujaid ja vangivalvureid, kes kuni praeguseni võisid jääda pensionile alates 45 eluaastast.

«Ma olen kogu oma elu politseinikuna töötanud ja olen 25 aastat teadnud, et saan pärast seda pensionile jääda», sõnas 49-aastane Attila Bogdan BBC-le.

Paljud protesteerijad kandsid peaministri väidetava remargi tõttu klounigrimmi ja punaseid ninasid.

Mõned osalejad nimetasid toimunut ka klounide revolutsiooniks.

Valitsuse sõnul on muudatused vajalikud, et peatada pidevalt tõusvaid kulutusi ja tõsta senist madalat tööhõivet.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles