Venemaa sõlmis Prantsusmaaga Mistralite ostulepingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev (paremal) ja Prantsuse väliskaubandusminister Pierre Lellouche Mistrali ostulepingu sõlmimise järel.
Vene president Dmitri Medvedev (paremal) ja Prantsuse väliskaubandusminister Pierre Lellouche Mistrali ostulepingu sõlmimise järel. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Prantsusmaa esindajad allkirjastasid täna lepingu, millega Moskva ostab umbes miljardi euro eest Prantsusmaalt kaks Mistral-klassi helikopterikandjat.

Venemaa riiklik relvaekspordikompanii Rosoboronexport ja Prantsuse riiklik laevaehitusfirma DCNS sõlmisid lepingu Peterburi majandusfoorumi ajal president Dmitri Medvedevi silme all, vahendasid uudisteagentuurid AFP ja AP.

Kuigi Vene asepeaminister Igor Setšin ja tollane Prantsuse kaitseminister Alain Juppé allkirjastasid sõjalaeva puudutava ostulepingu juba jaanuaris, ei pandud tolles lepingus paika laevade täpset hinda ja konkreetseid tähtaegu, millal laevaehitust alustatakse.

Prantsuse väliskaubandusminister Pierre Lellouche hindas täna allkirjastatud lepingu väärtust 1,12 miljardile eurole. Tegemist on suurima relvahankega Venemaa ja mõne NATO liikmesmaa vahel.

Rosoboronexporti direktor Anatoli Isaikin aga ütles, et ostuleping hind on 850 miljonit eurot. Ta lisas, et Prantsusmaa nõustus Venemaale loovutama ka dessantlaevade kõrgtehnoloogilised süsteemid. See oli venelaste üks peamisi nõudmisi ja tehingu üksikasju, mis Baltimaades ja USAs pahameelt esile kutsus.

«Nad nõustusid andma üle kõik tehnoloogiad, mida algusest saadik on lubatud,» ütles ta ajakirjanikele.

Isaikini sõnul ehitatakse kaks esimest laeva Prantsusmaal, kolmas ja neljas Venemaal, kuid millal, on veel lahtine.

Kuni 16 helikopterit ja kümneid soomukeid mahutav Mistral võimaldab Venemaal kiiresti paigutada sadu sõjaväelasi võõrriigi pinnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles