Saksamaa valmistub Kristallöö natsimarsiks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatsid.
Neonatsid. Foto: JUELICH/SIPA/JUELICH/SIPA

Saksamaa politsei teeb ettevalmistusi võimalike rahutuste puhkemiseks, kui parempoolsed tähistavad 70 aasta möödumist Kristallööst.

Ametlikult tähistatakse natsionaalsotsialistide juudivaenulikku tegevust Berliini suurimas sünagoogis mälestustseremooniaga. Üle kogu maa toimuvad kontserdid, muu hulgas meenutatakse ohvreid ka Berliini kuulsas Tempelhofi lennujaamas, vahendas BBC News.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kutsus riiki üles otsustavaks võitluseks rassismi ja antisemitismiga. Tema sõnul ei tahtnud paljud sakslased endale sel ajal tunnistada, mis tegelikult riigis toimus.

«Me teame, et vaikimine algas sellel päeval ja lõppes holokaustiga,» lisas Merkel, kelle hinnangul peab seda päeva tähistama mitte ainult ohvrite mälestamiseks, vaid ka selle nimel, et sellised sündmused enam kunagi ei korduks.

Kristallöö meenutamine tähendab ka suuremat peavalu Saksamaa korrakaitsjatele, kes kardavad neonatside ja demonstrantide vahelisi vägivaldseid kokkupõrkeid.

Noored Natsionalistlikud Demokraadid (MND) ja paremäärmuslik Natsionaaldemokraatlik partei (NPD) kavandavad samuti üritusi ja koosviibimisi, mille eesmärk on meenutada 1938. aastal ööl vastu 10. novembrit toimunud Kristallööd, mille käigus rüüstas SS juutide kodusid, äriettevõtteid ja sünagooge Saksamaal ning ka Austrias. Sel ööl hukkus ametlike allikate teatel vähemalt 90 inimest, kuid tegelikkuses oli ohvrite arv märksa suurem.

Kaks päeva enne ajaloolist Kristallööd oli Pariisi kolinud 17-aastane juudi nooruk otsustanud natsionaalsotsialistidele kätte maksta. Ta ostis revolvri, läks Saksa saatkonda ja tulistas kaks korda teist sekretäri Ernst von Rothi, kes suri saadud haavadesse.

Kristallööks kutsutakse nimetatud juhtumit tol ööl purustatud rohkete aknaklaaside tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles