Allikad: Poola ekspresident ei teadnud CIA salavanglast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Kwaśniewski.
Aleksander Kwaśniewski. Foto: SCANPIX

Poliitiliste allikate kinnitusel ei teadnud Poola endine president Aleksander Kwaśniewski riigis asunud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salajasest kinnipidamisasutusest.

«Aleksander Kwaśniewski ei teadnud, mis seal toimus,» kinnitasid anonüümseks jääda soovinud Demokraatliku Vasakalliansi (SLD) allikad Poola päevalehele Gazeta Wyborcza, kirjutas Poola raadio koduleht.

Ajal, mil CIA kinnipidamisasutus riigis väidetavalt tegutses kuulus SLD Poola valitsuskoalitsiooni. 1995-2005 Poola presidendi ülesandeid täitnud Kwaśniewski on seejuures üks SLD asutajatest.

Allikate sõnul sai riigipea Poola põhjaosas asunud kinnipidamiskeskuse olemasolust teada alles 2003. aastal USA toonaselt presidendilt George W. Bushilt saadud vihje abil, mille järel andis ta käsu asutus sulgeda.

Poola territooriumil asunud kinnipidamisasutuse olemasolu leidis kinnitust mullu uudisteagentuuri AP käsutusse sattunud CIA raportis, millest selgus, et salavanglas kasutati kinnipeetavalt tunnistuste saamiseks keelatud ülekuulamismeetodeid.

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys, Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid väidetavalt alates 2001. aastast.

Üks SLD allikas kinnitas Gazeta Wyborczale, et viimane CIA lennuk lahkus poolast 23. septembril 2003. aastal.

Kwaśniewski ja neil aastail Poola peaminister olnud Leszek Miller on salajase vangla olemasolu aastaid eitanud, samas on Kwaśniewski kinnitanud, et riigi juhtkond tegi koostööd CIAga, et ära hoida terrorirünnakuid.

«Mul ei ole midagi lisada ja ma olen selle kohta juba kõik öelnud,» lausus Kwaśniewski, kui Poola päevaleht talt SLD allikate väidetele kommentaari palus.

Poola prokuratuur kaalub praegu, kas esitada Kwaśniewskile ja teistele SLD poliitikutele süüdistus selles, et nad lubasid terrorismis kahtlustatavaid isikuid riigi territooriumil kinni pidada ja piinata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles