Kurdi sissid esitasid relvarahu tingimused

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdistani Tööpartei toetaja.
Kurdistani Tööpartei toetaja. Foto: SCANPIX

Türgis terroriorganisatsiooniks kuulutatud Kurdistani Tööpartei (PKK) esitas Ankarale relvarahu pikendamise tingimused.

PKK nõudis, et Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan teataks avalikult kurdi separatistide tabamiseks välja kuulutatud julgeolekuoperatsioonide lõpetamisest. «Kestev relvarahu on võimalik ainult siis, kui kõik selles osalevad,» teatas PKK uudistevõrgu AFP vahendusel.

Ka soovib mullu augustis ühepoolselt relvarahu välja kuulutanud PKK, et Türgi parlament kutsuks nende vangistatud liidri Abdullah Öcalani läbirääkimislaua taha.

Kurdide rahvuskangelaseks peetav Öcalan vahistati 12 aasta eest ning mees kannab praegu Imrali vanglasaarel eluaegset vanglakaristust.

Türgi kohus määras Öcalanile riigireetmise pärast küll kõrgeima karistusmäära - surmanuhtluse, mis 2002. aastal muudeti seoseas karistusreformi läbi viimisega eluaegseks vanglakaristuseks.

Vaatlejate sõnul ei nõustu Türgi võimud kummagi PKK esitatud tingimusega.

Juba rohkem kui veerand sajandit iseseisva kurdi riigi eest võidelnud PKK vägivallakampaanias on hukkunud hinnanguliselt 45 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles