Morn Venemaa mälestab 70 aasta möödumist natside sissetungist

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin.
Jossif Stalin. Foto: SCANPIX

Venemaa mälestab täna 70 aasta möödumist Saksamaa sissetungist Nõukogude Liitu. Stalinit tabas sissetung tõenäoliselt täiesti ootamatult ning Moskva meenutab seda siiani sügava rahulolematusega.

Wehrmacht alustas operatsioon Barbarossat 1941. aasta 22. juuni varastel hommikutundidel ning jõudis tungida peaaegu Moskvani välja, enne kui nad talvel peatati.

Venemaa ja paljud endised Nõukogude Liidu riigid peavad 22. juunit tõeliseks Teise maailmasõja alguseks. Paari kuuga olid sakslased vallutanud Nõukogude Liidu võtmepositsioonid Kiievis ja Doni-ääreses Rostovis.

Erinevalt suurejoonelistest 9. mai võidupüha pidustustest mälestatakse sakslaste sissetungi pigem tagasihoidlikult. Inimesi oodatakse küünaldega kogunema ning Vene president Dmitri Medvedev asetab arvatavasti Moskvas pärja tundmatu sõduri hauale.

Sellel nädalal toimus Venemaal ka ebatavaline pressikonverents, kus Vene välisluure (SVR) avalikustas seni salastatud olnud dokumendid. Sealse info järgi hoiatati Stalinit korduvalt, et sõja puhkemine on vältimatu.

«Kõik andmed rünnakuks valmistumise kohta lebasid Stalini laual,» sõnas välisluure kindralmajor Lev Sotskov. Ta lisas, et Stalinile anti edasi kõik raportid.

«Kui tegelik sissetung algas, polnud me selleks valmis,» ütles Sotskov.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles