Clinton toetab Saudi naiste soovi autoga sõita

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi naine autoroolis.
Saudi naine autoroolis. Foto: SCANPIX

USA riigisekretär Hillary Clinton hülgas eile oma «vaikse diplomaatia» suuna ning esines sõnavõtuga Saudi Araabia autojuhtimisõigust nõudvate naiste toetuseks. Naiste juhtimisõigust ei keela kuningriigis küll ükski seadus, kuid juhilube väljastatakse vaid meessoost isikutele.

«See, mida need naised teevad, on julge ja õigustatud,» sõnas Clinton eilsel pressikonverentsil.

Saudi naiste liikumine sai hoo sisse pärast seda, kui 22. mail vahistati oma auto juhtimise eest Manal al-Sharif.

Al-Sharifi toetajad alustasid naise vabastamiseks internetis allkirjade kogumist ja said oma väitel üle 100 000 allkirja 156 riigist.

USA on Araabia protestilainetest saati hoidunud Saudi Araabiat kritiseerimast. Clintoni senise vaikimise põhjuseks peetakse soovi Saudi valitsust mitte ärritada, kuna USA-l on vaja sealses piirkonnas liitlasi.

Clintoni eilne avaldus lõpetas vaikusperioodi. Ta ütles veel, et autojuhtimisõigus on Saudi naiste enda nõue ning see pole seotud USA-ga. «Me oleme selgelt välja öelnud, et toetame kogu maailma naiste soovi teha ise oma ellu ning tulevikku puutuvaid otsuseid,» sõnas ta.

Ta lisas, et autojuhtimisõigus suurendab naiste majanduslikke väljavaateid, sealhulgas töö leidmist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles