Islamit natsismiga võrrelnud Wilders mõisteti õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders
Geert Wilders Foto: Reuters / Scanpix

Parempopulistliku Hollandi Vabaduspartei (Partij voor de Vrijheid - PVV) juht Geert Wilders mõisteti kohtus õigeks.

Wilders, kes võrdles islamit natsismiga, astus rassismile ärgitamise tõttu mullu oktoobris Amsterdami kohtu ette, vahendab BBC. Poliitik selgitas, et tema sõnavõtud olid suunatud islami, mitte moslemite vastu ning Hollandi seaduste kohaselt pole see keelatud.

Kohtunik Marcel van Oosten sõnas, et Wildersi arvamusavaldused on avaliku debati kontekstis aktsepteeritavad.

«Kohus leiab, et kuigi tegemist oli labase ja väärastunud avaldusega, ei põhjustanud see viha kasvu,» selgitas ta.

Vähemuste grupid, kes kohtuasja avasid, teatasid, et Wildersi kommentaarid põhjustasid moslemite vastase diskrimineerimise ja vägivalla kasvu.

47-aastast Wildersit, kes ülemöödunud aastal avaldas internetis oma 17-minutilise lühifilmi «Fitna», milles ta samastas islamit vägivallaga ja koraani Adolf Hitleri kurikuulsa teosega Mein Kampf, süüdistati viies kuriteopunktis, mis puudutavad moslemite solvamist ning moslemite ja mitte lääneriikidest pärit immigrantide vastase vägivalla ja diskrimineerimise õhutamist.

Wildersi erakond PVV saavutas mullu juunis toimunud üldvalimistel kolmanda tulemuse ning hõivas 150-liikmelises alamkojas 24 kohta. Partei toetab moslemite sisserännu, mosleminaiste nägu katva riietuse ja mošeede ehitamise keelustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles