Venemaa tuumajaamade ohutusstandardid ei vasta nõuetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovõi Bori tuumajaam Soome lahe ääres.
Sosnovõi Bori tuumajaam Soome lahe ääres. Foto: SCANPIX

Venemaa tuumajaamade turvasüsteemid pole piisavad, et toime tulla maavärinate ja teiste katastroofidega, avaldati pärast Jaapani Fukushima tuumakatastroofi läbi viidud riiklikus ülevaatuses.

Tavapäratult avameelne raport esitati president Dimitri Medvedevi juhitud nõukogule 9. juunil. AFP sai raporti Oslos asuva keskkonnaalase mittetulundusühingu Bellona Foundationi kaudu. Varem on raporti tulemused avaldanud ka Norra väljaanne Aftenposten.

Siiani on Venemaa oma kümmet tuumajaama ja 32 reaktorit tuliselt kriitika eest kaitsnud ning Vene peaminister Vladimir Putin teatas 30. aprillil, et Vene tuumajaamade turvalisus on maailma parim.

Tegelikkuses on aga tuumajaamades 32 suurt puudujääki, nende hulgas ka puudulik vastupidavus maavärinatele ning  puudulik turvalisusstrateegia kasutatud tuumakütuse osas.

«Suurema osa tuumajaamade struktuuride tugevus ei vasta praegustele seaduses sätestatud nõudmistele pinge osas, mis võib ilmneda ekstreemsetes loodusmõjudes,» seisis raportis.

«Kasutatud tuumakütuse hoidlad reaktorite lähedal on kriitilises seisukorras,» lisati näiteks Uuralite Belojarski tuumajaama kohta.

Raportit Vene meedias ei avaldatud. Raport edastati vaid valitsuse vanemametnikele ja valitud osale Venemaa mittetulundusühingutest.

Kuigi Vene tuumajaamade kehva olukorda on juba ammu kritiseeritud, pole võimud puudujääke varem nii avalikult tunnistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles