Politoloog: Tuomioja vaated ei pruugi Eesti omadega nii hästi klappida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Politoloog Andres Kasekampi hinnangul on Soome uus välisminister Erkki Tuomioja suur Eesti sõber, ent tema vaated ei pruugi Eesti välispoliitiliste seisukohtadega klappida nii hästi kui eelkäijal Alexander Stubbil.

«Minul isiklikult on kahju, et selline särav ja dünaamiline isiksus nagu Alexander Stubb ei jätka Soome välisministrina,» ütles BNSile Eesti välispoliitika instituudi direktor, Tartu ülikooli Balti poliitika korraline professor Andres Kasekamp. «Samas väliskaubanduse ja Euroopa asjade ministrina jätkab ta rahvusvahelisel areenil, küll pisut vähem tähtsas rollis.»

«Eesti vaatevinklist oli Stubb  peaaegu ideaalne Soome välisminister,» märkis Kasekamp. „Stubb on liberaalne, energiline, NATO-meelne, valmis rääkima Venemaaga otsekoheselt. Ka oli Stubb koos Toomas Hendrik Ilvesega Euroopa Parlamendis üks Läänemere strateegia algatajatest,» tõi politoloog esile. 

«Tuomioja on oma juurte tõttu suur Eesti sõber ja väga hea Eesti tundja,» ütles Kasekamp.“ «Seetõttu on ta Eesti jaoks erakordne välisminister.» Kasekamp tõi ka esile, et Tuomiojal on väga pikk välispoliitiline kogemus ning ta on hästi tuntud nii Euroopas kui ka laiemalt.

«Samas ei pruugi Tuomioja maailmavaatelt lähtudes Eesti seisukohtadega klappida nii hästi kui Stubb,» sõnas Kasekamp. Ta märkis, et Tuomioja on nö kuuekümnendate põlvkonna esindaja, kes alustas oma karjääri soomestumise perioodil, samas kui Stubb esindas noorema põlvkonna värskemat mõtlemist.

«Tuomioja ei ole NATO pooldaja, võib öelda, et ta on lausa NATO-foobne poliitik,» sõnas Kasekamp, kelle sõnul on Soome vastne välisminister erinevalt oma eelkäijast ka väga umbusklik Ameerika Ühendriikide suhtes. 

Soome parlament valis kolmapäeval aprillikuised üldvalimised võitnud Koonderakonna esimehe Jyrki Kataineni uueks peaministriks. Kuue erakonna nädalaid väldanud ja kohati nurjuda ähvardanud valitsuskõnelused jõudsid lõpule eelmisel reedel ning seejärel jaotati ka ministriportfellid: senisest välisministrist Alexander Stubbist saab uue valitsuse väliskaubanduse ja Euroopa asjade minister, sotsiaaldemokraatide juht Jutta Urpilainen hakkab juhtima rahandusministeeriumi ja sama erakonna veteranpoliitik Erkki Tuomioja uuesti välisministeeriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles