Lõuna-Osseetia leidis endale riigireeturi

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetias elanud grusiin oma separatistide rüüstatud ja põlema pandud koduküla varemete vahel.
Lõuna-Osseetias elanud grusiin oma separatistide rüüstatud ja põlema pandud koduküla varemete vahel. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa toetatud Lõuna-Osseetia mässu­listel pole veel rahvus­vaheliselt tunnustatud riiki, kuid on juba esimene riigireetur.


Tshinvalis piirivalve operatiivkorrapidajana töötanud major Timur Gutšmazov saabus oktoobri keskel puhkuselt Ab­haasiast Vladikavkazi, kui tema korteriuksele koputas kohalik miilitsakonstaabel. Miilits tundnud kõigepealt huvi, ega pere pole kuulnud midagi trepikojas märatsenud narkomaanidest.



Seejärel uuris puhkusereisi kohta ning lõpuks nõudsid konstaabliga ühinenud kaks tsiviilriietes meest sõitu Lõuna-Osseetiasse ettekäändel, et puhkusele minnes polnud major ära andnud teenistusrelva. Ta suruti autosse ja viidi Tshinvalisse, vahendas tema abikaasa jutustust Vene ajaleht Kommersant.



Nii sündis Gruusia separatistlikku piirkonda kontrolliva administratsiooni esimene spioo­­niskandaal. Väidetavalt leidis sealne KGB Gruusia külade rüüstamise käigus nimekirjad riigi keskvalitsusega koostööd teinud kohalikest. Gutšmazov oli selle esimene pääsuke.



Kommersandi andmeil süüdistatakse teda riigireetmises ja mees on juba selle kohta ka ütlusi andnud. Majorile pannakse süüks lävimist Saša-nimelise ärimehega, kellega nad korraldasid Thbilisist Tshinvalisse toodud DVDde ja tööriistade müüki.



Gutšmazovi tunnistuste järgi tundis tema uus tuttav huvi ühiskondlike meeleolude vastu Lõuna-Osseetias: muu hulgas uuris ka seda, kuidas rahvas suhtub Thbilisi toetatava Dmitri Sanakojevi administratsiooni, millises seisus on mässuliste ehitatud ümbersõidutee ja kui tihti seal autosid kontrollitakse.



Väidetavalt sai Gutšmazovile saatuslikuks põlglik suhtumine separatistide liidrisse Eduard Kokoitõsse, kelle kohta ta olla eravestlustes korduvalt roppe sõnu kasutanud.



«Keegi poleks konfliktipiirkonnas hoidnud mingeid salajasi andmeid agentuurivõrgustiku tõttu. Neid ei saanud lihtsalt olla ka seetõttu, et me pole millegi sellisega tegelenud,» kommenteeris pagendatud Sanakojev. «Arvata on, et sellisel ettekäändel on alustatud võitlust järelejäänud terve mõistusega inimeste vastu, kes pooldasid rahumeelset eksisteerimist Gruusiaga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles