USA saatis Moskvasse tähtsa diplomaadi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Burns.
William Burns. Foto: AFP / Scanpix

Washington saatis Moskvasse tähtsuselt riigi kolmanda ametniku, et arutada kahe riigi vahelisi suhteid.


Ühendriikide välisministeeriumi kinnitusel arutavad USA abivälisminister ja endine suursaadik Venemaal William Burns ja Venemaa Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov täna Moskvas kahepoolsete «suhete spektrit», vahendas Reuters.

Uudisteagentuuri teatel vahetavad kahe riigi esindajad ka mõtteid strateegilise relvastuse piiramise lepingu (START) üle.

Burns on tähtsaim USA ametnik, kes külastab Moskvat pärast augustis toimunud Venemaa ja Gruusia sõda. Pärast sõjalist konflikti separatistlikus Lõuna-Osseetias on Venemaa ja USA suhted olnud jäised, mis on andnud alust rääkida uuest külmast sõjast.

Õli lisab tulle ka USA kava paigutada Ida-Euroopasse raketitõrjesüsteem, mille abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu. Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava paigutada Poola pinnale kümme püüdurraketti ja rajada Tšehhi territooriumile raketitõrjesüsteemi radar halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut.

Nädala eest lubas Venemaa president Dmitri Medvedev, et USA raketikilbist tuleneva väidetava julgeolekuohu neutraliseerimiseks paigutatakse Poola piiri lähistel asuvasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketikompleksid. USA ettepanekud Euroopasse plaanitava raketitõrjesüsteemi ja tuumarelvade vähendamise kohta pole Venemaad seni rahuldanud.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas eelmisel nädalal Sharm el-Sheikhis toimunud kohtumisel USA riigisekretäri Condoleezza Rice´iga, et Kreml loodab jätkata raketikilpi puudutavaid kõnelusi USA presidendiks valitud demokraadi Barack Obamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles