Hollandis keelatakse loomade ohverdamine enne neid uimastamata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandis keelatakse loomade ohverdamine enne neid uimastamata
Hollandis keelatakse loomade ohverdamine enne neid uimastamata Foto: SCANPIX

Hollandi parlamendi alamkoda kiitis eile heaks seaduseelnõu, mille kohaselt ei tohi loomi ohverdada ilma enne neid uimastamata.

Siiani lubas seadus loomi tappa uimastamata, kui tegemist oli moslemite halali või juutide kosher reeglitega, kirjutab Reuters.

Seaduseelnõu peab heaks kiitma ka parlamendi ülemkoda, enne kui see jõustuda saab.

Hollandi moslemite ja juutide esindajate sõnul takistab seadusemuudatus neil oma religioossete traditsioonide järgimist.

Nad rõhutasid, et kuna loomade tapjad on professionaalsete oskustega, siis loom ei kannata. Samas on uues seadusealgatuses auk, mis siiski võib võimaldada looma tappa ilma enne teda uimastamata.  Religioossed rühmitused peavad suutma tõestada, et uimastamata tapmine ei tekita loomale piinu.

Moslemite ja juutide usu kohaselt tapetakse ohvriks toodav loom kõri läbilõikamise teel kiiresti.

Seadusemuudatuse taga on Hollandi partei Loomade eest (PvdD), millel on 150-kohalises parlamendis kaks esindajat.

Vasakpoolsed toetasid seadusemuudatuse algatust, kuna ka nende arvates on looma uimastamata tapmine ebainimlik tegu. Parempoolsete sõnul on loomade ohverdamine barbaarne.

PvdD parteri andmetel  kaotab Hollandis aastas ohverdamisrituaalides elu umbes kaks miljonit kodulooma, enamjaolt on need lambad ja kanad.

Islami halal reeglite täitmist kontrolliva organisatsiooni arvates on see arv siiski umbes 250 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles