Itaalia tahab uut julgeolekukontseptsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia välisminister Franco Frattini.
Itaalia välisminister Franco Frattini. Foto: AP / Scanpix

Iraalia välisminister Franco Frattini hinnangul peaks USA 44. presidendiks valitud Barack Obama tegema Venemaaga ja Euroopa riikidega tihedamat koostööd uue julgeolekukontseptsiooni loomiseks.


Frattini ütles Itaalia ajalehele La Repubblica antud intervjuus, et sellises julgeolekukontseptsioonis ei omaks Ida-Euroopasse kavandatav USA raketitõrjekilp mingit tähtsust, vahendas AFP.

«Ma soovitan [Ameerika Ühendriikidel] muuta oma lähenemist: Venemaa on valesti tõlgendanud USA raketitõrjesüsteemi, pidades seda vaenulikuks märgiks. Selline olukord tuleks ümber vaadata,» lisas Frattini, kelle hinnangul ei saa Obama anda luba kümne püüdurraketi paigutamiseks Poola pinnale ja radarisüsteemi rajamisele Tšehhi territooriumile, sest ei soovi, et Venemaa viiks radarikompleksid Poola lähistel asuvasse Kaliningradi oblastisse.

Möödunud kolmapäeval teatas Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev lühimaarakettide paigutamisest Poola piiri lähedale Kaliningradi oblastisse. Tema sõnul on selle eesmärk neutraliseerida kavandatava USA raketikilbi väidetavat ohtu Venemaa julgeolekule.

Frattini lisas, et Ühendriigid on seotud ohvriterohke sõjaga Afganistanis, mistõttu ei saa nad lubada uut külma sõda ja vastasseisu Venemaaga.

Välisminister manitses ka ettevaatusele NATO laienemise osas. Konkreetselt tõi ta välja lääneriikide ja Venemaa vahel pingeid tekitanud Ukraina ja Gruusia, mis püüdlevad NATO liikmelisuse tegevuskava ehk MAPi suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles