Moldovas peeti kinni uraani müüa üritanud isikud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgrikastatud uraan-235.
Kõrgrikastatud uraan-235. Foto: Wikipedia.org

Moldova politsei pidas kinni kuus isikut, kes püüdsid müüa uraani, mida saab kasutada ka tuumarelvades.

Võimude sõnul püüdsid kahtlusalused müüa rohkem kui kilo uraan-235, mille isotoope rikastades on võimalik valmistada ka tuumalõhkepäid. Pealinnast Chişinăust leitud uraani väärtus on kohalike ametnike sõnul umbes 14 miljonit eurot, vahendas BBC.

Pole selge, kellele mehed uraani müüa soovisid, kuid väidetavalt sooviti Venemaa päritolu aktinouraan toimetada ühte Aafrika riiki. Meeste tabamisel tegid Moldova võimud koostööd ka Saksamaa, Ukraina ja USAga.

Kinnipeetutest neli on Moldova kodanikud, ülejäänud kaks on pärit keskvalitsusest sõltumatust Transnistriast. Neist ühel on kohaliku siseministeeriumi kinnitusel ka Vene kodakondsus.

«Uraani sisaldav konteiner oli Chişinăus nädal aega,» kommenteeris Moldova siseministeeriumi esindaja. «Kogu selle aja vältel otsisid vahendajad ostjaid. 20 sentimeetrit kõrge ja 40-sentimeetrise läbimõõduga konteiner leiti ühe kinni peetud mehe korterist.»

Möödunud aastal konfiskeerisid Moldova võimud 1,8 kilo uraan-238, mida võrreldes uraan-235-ga leidub märgatavalt rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles