Lõuna-Aafrika lesbid elavad «parandusvägistuse» hirmus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbidest Lõuna-Aafrika jalgpallinaiskonna nimega «Valitud» liige eelmisel aastal aprillis.
Lesbidest Lõuna-Aafrika jalgpallinaiskonna nimega «Valitud» liige eelmisel aastal aprillis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika lesbisid ähvardab pidev vägistamis- ja tapmisoht.

Viimasena langes taolise rünnaku ohvriks 23-aastane Noxolo Nkosana. Ta kõndis Kapilinnas koos tüdruksõbraga töölt kodu poole, kui teda tabasid kivid.

Kaks meest, kellest üks oli naise kogukonna liige, hakkasid neile solvanguid karjuma.
Nkosana sõnul kõndisid mehed nende järel ning röökisid: «Kuulge, lesbid, küll me teile veel näitame!»

Enne kui naine aru sai, pussitasid mehed teda selga. Kaks kiiret torget, ja Nkosana lamas maas. Pooleldi teadvusel olles tundis ta, kuidas nuga teda veel kaks korda tabas.

«Ma olin veendunud, et nad tapavad mu,» edastab BBC naise sõnu.

Paljud lesbid on taoliste rünnakute käigus surnud. Raportite sõnul on viimasel kümnel aastal tapetud 31 lesbit.

Aprillis vägistasid ja tapsid kaheksa meest Johannesburgi lähedal 24-aastase Noxolo Nogwaza. Noore naise nägu ja keha olid kivirünnakust moondunud ning teda oli korduvalt klaasitükiga pussitatud.

Arvatavasti sai rünnak alguse «parandusvägistuse» katsest, kus mehed proovivad vägistamise teel lesbide seksuaalset orientatsiooni korrigeerida.

Taoline praktika tundub Lõuna-Aafrikas tõusuteel olevat.

Iga nädal vägistatakse individuaalselt või grupiviisiliselt rohkem kui kümme lesbit, sõnab kohaliku vägistamisohvritega tegeleva heategevusorganisatsiooni asutaja Luleki Sizwe.

«Paljud neist kannatavad lihtsalt vaikides,» ütles ta. Ta lisas, et meediasse jõuab vaid väike osa intsidentidest ja lesbisid rünnatakse Lõuna-Aafrikas tegelikult iga päev.

Kohalikku politseid on süüdistatud küündimatus suhtumises juhtumitesse.

«Osa politseinikke mõnitavad ohvreid, küsides, kuidas saab mõni mees üldse lesbit vägistada, kui ta naist seksuaalselt ei eruta. Seejärel paluvad nad ohvril kirjeldada, kuidas vägistamine tundus,» ütleb Sowetos elav lesbi Thando Sibiya.

Valitseva olukorra üheks põhjustajaks on asjaolu, et traditsiooniline aafrika ühiskond ei aktsepteeri homoseksuaalsust, seda eriti just naiste seas.

Samal ajal on Lõuna-Aafrika vabariik üks kümnest riigist maailmas, mis on legaliseerinud homoseksuaalse abielu. Sellest hoolimata on eelarvamused visad kaduma.

Johannesburgi tänavail on lihtne kohata mehi, kes pooldavad «parandusvägistuse» ideed.
«Kui naine on lesbi, siis on see sama, kui ta ütleks meile, meestele, et me pole küllalt head,» sõnab 35-aastane Thulani Bhengu BBC-le.

Vaid mõned lesbide vägistamisjuhtumid on kohtus päädinud süüdimõistva otsusega. Igal aastal vägistatakse Lõuna-Aafrika vabariigis üle 50 000 inimese.

Kui palju on ohvrite hulgas lesbisid, ei ole teada, kuna seksuaalne orientatsioon jäetakse dokumentidesse lisamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles