Medvedev: Kaliningradi raketiplaanist võib loobuda pärast USA sarnast otsust

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene relvajõudude raketikompleks Iskander.
Vene relvajõudude raketikompleks Iskander. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa võib tühistada plaani paigutada Kaliningradi oblastisse Poola piiri lähedale Iskanderi raketisüsteem, kui USA loobub kavatsusest paigutada raketitõrjesüsteem Kesk-Euroopasse.


President Dmitri Medvedev rääkis tänases Prantsuse ajalehes Le Figaro ilmunud intervjuus, et Venemaal pole valikuvõimalust, kuna Ühendriigid plaanivad raketitõrjekilbi ja radarisüsteemi paigutamist otse nende piiri lähedale, vahendas

Reuters

.

Me oleme valmis tühistama otsuse asetada raketid Kaliningradis positsioonidele juhul, kui USA uus administratsioon pärast süsteemi tegeliku kasulikkuse analüüsi otsustab oma plaanist loobuda, rääkis Medvedev.

«Oleme valmis pidama nõu nn nullvariandi osas. Oleme valmis mõtisklema globaalse julgeolekusüsteemi üle koos USA, Euroopa Liidu riikide ning Vene Föderatsiooniga,» lisas riigipea.

Washingtoni väitel on Tšehhi ja Poola paigutatavat raketikaitsesüsteemi vaja USA kaitsmiseks nn paariariikide, eriti Iraani eest.

Venemaa hinnangul on süsteem ohuks riigi julgeolekule, mistõttu eelmisel nädalal avalikustati plaan paigutada Kaliningradi Iskanderi taktikalised raketid.

Medvedev rääkis ajalehele antud intervjuus, et suhtles USA järgmiseks presidendiks valitud Barack Obamaga telefoni vahendusel ning väljendas lootust, et nad kohtuvad varsti ka isiklikult.

«Me loodame luua uue administratsiooniga avameelsed ja ausad suhted ning lahendada probleeme, mida praeguse juhtkonnaga ei suudetud lahendada,» rääkis Medvedev. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles