ÜRO saadab Kongosse lisajõude

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvevägede konvoi Kongos.
ÜRO rahuvalvevägede konvoi Kongos. Foto: AP / Scanpix

ÜRO julgeolekunõukogu annab suure tõenäosusega heakskiidu maailmaorganisatsiooni peasekretäri Ban Ki-mooni kavale, mille kohaselt saadetakse Kongo Demokraatliku Vabariigi konfliktipiirkonda täiendavalt veel 3000 rahuvalvajat.


Bani sõnul on lisajõudude saatmine vajalik, et hoida ära oktoobris tutsi mässuliste ja valitsusvägede vahel puhkenud sõjalise konflikti eskaleerumist ning kaitsta tsiviilisikuid sagenenud rünnakute eest, kirjutas guardian.co.uk.

Kongo Demokraatlikus Vabariigis tegutseva ÜRO missiooni MONUC raames viibib konfliktipiirkonnas praegu 17 000 maailmaorganisatsiooni rahuvalvajat, kuid nende jõust ei piisa, et suurema sõja puhkemist ära hoida.

Angola teatas eile, et tuleb vastu Kongo DV valitsuse soovile ja saadab neile võitluses tutsi mässulistega appi oma väeüksused. Väidetavalt on osa sõduritest saadetud juba kaitsma piirkonna pealinna Gomat. Angola väeüksuste saabumine Kongo DVsse on ärritanud aga Rwandat, kes diplomaatide teatel toetab kindral Laurent Nkunda juhitavaid tutsi mässulisi.

Konflikti juured peituvad aga 90ndate alguses, kui Kesk-Aafrika riigi Rwanda kahe põhirahvuse hutude ja tutside vaheline konflikt kulmineerus 1994. aastal genotsiidiga, mille jooksul tapsid hutud ligi miljon tutsit ja mõõdukate vaadetega hutut.

Nkunda hoiatas, et tutsi mässulised ründavad kõiki, kes üritavad konfliktitsooni pääseda. Nkunda põhjendab oma sõjalist aktsiooni sooviga kaitsta tutsi kogukonda Rwandast põgenenud hutu rühmituste eest, mille liikmeid süüdistatakse ka eelmise aastakümne genotsiidis osalemises.

MONUCi esindaja kolonelleitnant Jean-Paul Dietrichi kinnitusel on rahuvalvajateni jõudnud teated, mille kohaselt valitsusvägede sõdurid rüüstasid Kanyabayonga linna lähedal asuvaid külasid ja vägistasid selle elanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles