Venemaa võib Musta mere laevastiku viia Abhaasiasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Musta mere laevastik Ukrainale kuuluvas Krimmis.
Venemaa Musta mere laevastik Ukrainale kuuluvas Krimmis. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjaväeametnikud kaaluvad Musta mere sõjalaevastiku viimist separatistlikusse Abhaasiasse.


Endise Venemaa admirali ja praeguse kommunistliku partei poliitiku Vladimir Komojedovi sõnul kerkis teema üles parlamendi kaitsekomisjoni koosolekul, kui arutleti Venemaa relvajõudude erinevate arenguvõimaluste üle, vahendas RIA Novosti.

Vene meedias on ilmunud teated, mille kohaselt kavandab Venemaa Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse kolme sõjaväebaasi. Abhaasias asuvas Gudautas hakkaksid paiknema lennu-ja õhutõrjeüksused ja dessantväelased ning Ochamchiras Musta mere laevastiku laevad. Motolaskurbrigaadi sõjaväebaas on kavandatud Lõuna-Osseetia linna Dzavasse.

Venemaa sõjalaevad viibivad praegu Ukraina vetes kahepoolse lepingu alusel, mis kehtib 2017. aastani. Krimmi sõjaväebaasis viibib hetkel 50 Venemaa sõjalaeva kõrval ka 80 lennukit, kuid Ukraina läänemeelne president Viktor Juštšenko on andnud mõista, et ta ei soovi lepingu pikendamist.

Kuna Ukraina on seadnud mitmeid piiranguid Vene sõjalaevade sisenemiseks Musta mere vetesse, siis on Venemaa valitsuskoridorides hakatud arutama ka alternatiivseid piirkondi, kuhu saaks laevad viia, kui Ukraina enam lepingut ei pikenda.

Kõne alla on tulnud ka sõjalaevastiku viimine Vahemeres asuvasse Süüria Tartuse mereväebaasi, mis oli külma sõja ajal Venemaa mereväe alaline peatuspaik.

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedevi sõnul on Vene väeüksuste kohalolek Gruusia separatistlikes piirkondades kooskõlas Euroopa Liidu vahendatud rahuleppega. Venemaa parlamendi mõlemad kojad on ratifitseerinud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia liidritega sõlmitud sõprus- ja koostöölepingud, mis annavad Venemaale seadusliku aluse paigutada mõlemasse mässulisse piirkonda tuhandeid sõjaväelasi.

Venemaa ongi lubanud, et viib mõlemasse mässulisse vabariiki kokku 7600 sõdurit ning võtab vastutuse Lõuna-Osseetia ja Abhaasia de facto riigipiiri kaitsmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles