Venemaa duuma toetas presidendi ametiaja pikendamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev (paremal) ja riigi valitsusjuht Vladimir Putin (vasakul).
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev (paremal) ja riigi valitsusjuht Vladimir Putin (vasakul). Foto: AP / Scanpix

Venemaa parlamendi alamkoda ehk riigiduuma toetas esimesel lugemisel seaduseelnõud, mille kohaselt pikendatakse presidendi ametiaega praeguselt neljalt kuuele aastale.


Esimesel lugemisel oli eelnõu poolt 388 ja vastu 58 rahvasaadikut, vahendas AFP. Põhiseaduse muutmiseks peab seaduseelnõu läbima veel kaks lugemist.

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev esitas teisipäeval duumale seaduseelnõu, mis näeb ette presidendi ametiaja pikendamist kuue aastani. Samuti nägi konstitutsiooniparanduse eelnõu ette riigiduuma volituste pikendamist praeguselt neljalt aastalt viiele.

Analüütikute hinnangul on seaduseelnõu eesmärk sillutada Venemaa endisele presidendile ja praeguse peaministrile Vladimir Putinile teed Kremlisse naasmiseks. Vaatlejad on rõhutanud just protsessi kiirust, sest Medvedev tuli vastava ettepanekuga välja alles möödunud kolmapäeval peetud aastakõnes.

Ühe võimaliku spekulatsiooni kohaselt kuulutatakse pärast põhiseadusmuudatuste jõustumist riigis välja erakorralised valimised, kus ühe kandidaadina astuks üles ka endine riigipea Vladimir Putin, kes ei saanud tänavu kevadel kolmandaks ametiajaks järjest priesidendiametisse kandideerida.

Putin on eitanud igasugust isiklikku huvi seoses konstitutsiooniparandustega ning on ümber lükanud kõik teated tema kiirest naasmisest presidendiametisse. Peaministri sõnul on presidendi volituste pikendamine vaid osa riigiaparaadi remontimise paketist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles