Taani piirikontroll tekitab Euroopas raevu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani tolliametnikud.
Taani tolliametnikud. Foto: SCANPIX

Taani euroopameelsed jõud protesteerivad täna alanud tollikontrolli tugevdamise vastu riigi piiridel, raevus on ka Saksamaa, Euroopa Komisjon hoiatas aga Taanit, et piirikontrolli taastamist võidakse võtta kui Schengeni leppe rikkumist.

Nii Euroopa Liitu kui Schengeni viisaruumi kuuluv Taani saatis tolliametnike lisajõud nii Taani-Saksa maismaapiirile kui nende riikide vaheliseks liikluseks kasutatavatesse laevaterminalidesse, aga ka Rootsisse viiva silla ja praamisadama juurde, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Sammu taga on tänavu valimistele vastu minev paremtsentristlik koalitsioon, kes lõi selleks mais käed Taani Rahvaparteiga, et hoida, nagu toona öeldi, brutaalne kuritegevus riigist eemal.

Täna hommikul Taani piiridele saadetud lisajõud on vihastanud ka Saksamaad ning kütnud juba üles debati vaba liikumise mõtte üle Euroopas. Taani Euroopa Liikumise juhi Erik Boeli sõnul tallub see otsus Euroopa põhilistel väärtustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles