Senisest suurem tippkohtumine ei anna 20 suurriigile uusi lootusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G7 arutab majandusküsimusi.
G7 arutab majandusküsimusi. Foto: Reuters

Eile õhtul Ameerika Ühendriikidesse kogunenud G7 ja maailma juhtivate arenguriikide liidrite tippkohtumisele pole mõtet panna väga suuri lootusi, leiavad nii eksperdid kui ka kohale kutsutud riikide liidrid.


Tippkohtumisel osaleb kokku 20 riiki – lisaks seitsmele maailma juhtivale tööstusriigile esmakordselt ka hulk arengumaid, mille seas näiteks Venemaa, Brasiilia, Hiina ja India.



Täna algavad arutelud, mille tulemusena sünnib kohtumise lõpus ilmselt deklaratsioon, mis kinnitab võetud kurssi maailma majanduse tervendamisele. Eile alustasid riigipead kohtumist õhtusöögiga Valges Majas ja tippkohtumise lõpus on oodata USA riigipea George W. Bushi sõnavõttu.



«Ootused on selle asja suhtes segased, » sõnas tuntud Vene ökonomist Andrei Illarionov eile raadiojaamale Ehho Moskvõ. «Ühelt poolt kutsuvad esmakordsed asjad alati esile suurt huvi, eriti kui kohal on 20 maailma suuremat maad, mille SKT moodustab 90 protsenti kogu maakera omast.»



Samas leidis Illarionov, et isegi omavahel väga sarnaste G7 riikide tippkohtumised pole alati soovitud tulemusi andnud.



Ka mitme riigi liidrid, näiteks Brasiilia ning Hiina omad, on märkinud, et nüüdse kohtumise osas ei tasuks liiga suuri illusioone evida. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles