Põhja-Korea maksis Pakistani sõjaväelastele tuumasaladuste eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdul Qadeer Khan.
Abdul Qadeer Khan. Foto: SCANPIX

Pakistani uraanirikastamisprogrammi looja Abdul Qadeer Khani sõnul maksis Korea RDV Pakistani kõrgetele sõjaväelastele tuumasaladuste eest pistist.

Khan, kellele kohus määras seistse aastat tagasi tuumasaladuste parseldamise eest koduaresti, kuid kes on nüüd sisuliselt vaba mees, andis Briti ajakirjanikule Simon Hendersonile üle dokumendite koopiad, mis kinnitab tema väiteid, et islamiriigi sõjaväelased lekitasid Pyongyangile tuumaprogrammi puudutavat informatsiooni, kirjutas Washington Post.

Hendersoni kaudu sattusid dokumendid ka USA päevalehe Washington Post toimetusse. Neist allikatest selgub, et Khan aitas 1990ndatel aastatel vahendada rohkem kui kolm miljonit dollarit Pakistani sõjaväelastele, kes seejärel nõustusid avaldama Põhja-Koreale islamiriigi tuumaprogrammi puudutavat informatsiooni.

Post viitas anonüümseks jääda soovinud lääneriikide luureallikatele, kelle hinnangul on dokumendid ehtsad. Pakistani välisministeerium on dokumente nimetanud võltsinguks ning nendes sisalduvat infot alusetuks.

75-aastane Khan tunnistas 2004. aastal, et müüs Pakistani tuumatehnoloogia pommiskeemid, uraani rikastamiseks vajalikke tsentrifuuge ja relvadeks kõlbulikku uraani Iraanile, Liibüale ja Põhja-Koreale.

Pakistani tolleaegne president Pervez Musharraf otsustas araabiamaades kangelaseks tõusnud mainekale teadlasele armu anda ja ta määrati koduaresti.

Kuigi Pakistani võimud väitsid, et nemad ei olnud tollal peaministri nõuniku ametis töötanud Khani tegevusest teadlikud, on mitmed analüütikud selle ümber lükanud. Ka Khan ise on kinnitanud, et Musharraf oli salajasest tegevusest teadlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles