Bush hoiatas maailma liidreid protektsionismi eest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president hoiatas Washingtoni G20 kriisikohtumisele kogunenud maailma liidreid protektsionistlike meeleolude ja poliitika eest.

Bush ütles laupäeval enne 20 juhtiva tööstusriigi liidri kohtumise algust, et sellises kriisisituatsioonis on protektsionistlikud meeleolud kerged tekkima, kuid ta toonitas, et kriis pole kaugeltki läbi ning protektsionistlik majanduspoliitika ei vii maailma tagasi püsiva õitsengu ja jõukuse rajale, vahendas AFP.

Bush tervitas reedel antud pidulikule õhtusöögile saabunud maailma liidreid, teiste seas Hiina presidenti Hu Jintaod, Prantsuse riigipead Nicolas Sarkozy’d ning Briti peaministrit Gordon Browni ning ütles täna ajakirjanikele, et läheb läbirääkimistele vastu suurte lootustega, kuna eelmisel õhtul peeti maha igati otsekohene ja aus vestlus.

Tema hinnangul saavad kõik riigipead aru, et kuigi teatud edusamme on tehtud,  pole kriis kaugeltki ületatud.

Vaatlejate hinnangul on eri riikide juhtide vahel siiski suuri erimeelsusi, kui kaugele kriisi lahendamisel majandusreformidega võiks minna, vahendas Reuters.

Euroopa riigipead leiavad, et 1930. aastate Suure depressiooni järel tõsiseima majanduskriisi lävel tuleb turureegleid märgatavalt karmistada.

USA soovib aga vabaturgu vaid mõõdukate reformidega elavdada ning piiranguid ei taheta luua. Samuti on USA keeldunud igasugustest sammudest, mis globaalset majanduskeskkonda riigiti või regiooniti kohaliku turu kaitsmise eesmärgil piirama või lahutama hakkaks.

Riigijuhid ja neid saatvad rahandusministrid alustasid täna Washingtonis viietunnist läbirääkimistevooru, mis peaks päädima lõppkommünikee avaldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles