Turkmenistanis vallandas laskemoonalao plahvatus kaose

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupilv. Pilt on illustratiivne.
Suitsupilv. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eile toimus Turkmenistanis Ašgabati lähedal väidetavalt ilutulestikust alguse saanud salapärane plahvatus.

Mitteametlikel andmetel teatati aga AFP-le, et õhku lendas hoopis sõjaväe laskemoonaladu.

Plahvatus Abadanis, 20 km kaugusel Ašgabatist tappis opositsiooni veebilehe andmetel palju inimesi ning tekitas suuri kahjusid. Plahvatuse järel olevat alguse saanud massiline rüüstamine.

Kolm erinevat anonüümset allikat avaldasid AFP-le, et plahvatus toimus eile pärastlõunal sõjaväe laskemoonalaos Abadanis, kuid hukkunute kohta täpsemaid andmeid pole. Opositsiooni veebileht Hronika Turkmenistana, mis on Turkmenistanis blokeeritud, teatas samuti, et plahvatus toimus sõjaväe laskemoonalaos ja pealtnägijad rääkisid hukkunutest ja suurtest kahjudest. Mitmed raketid lendasid õhku ja maandusid ümberkaudsetes mägedes, põhjustades tulekahjusid. Linn olevat kaetud surnukehade ja jäsemetega.

Olukorra tõsidusest puudub ülevaade, kuna välisministeeriumi teatel hukkunuid pole. Ministeeriumi erakordselt haruldases teadaandes seisis, et plahvatuse põhjustas ilutulestik.

«Ilutulestik, mida hoiti spetsiaalses laos Abadanist väljas, plahvatas kuuma ilma tulemusel. Ohvreid ja suuri kahjustusi pole. Elanikkonnale jagatakse kõikvõimalikku abi,» seisis teadaandes.

Turkmenistani ametnike teatel evakueeriti osa linnaelanikest.

Teisalt õnnetuse suurusest võib aimu anda see, et teema tuli arutlusele valitsuse ja rahvusliku julgeolekunõukogu kohtumisel, mida juhtis president Gurbanguli Berdõmuhhamedov.

Tänaseks oli suits Abadani kohalt kadunud, kuid tee pealinnast Abadani oli jätkuvalt suletud. Sündmuskohale sõitsid mitmed politsei- ja kiirabiautod.

Turkmenistani riigitelevisioon ei maininud õnnetust kordagi, samuti polnud õnnetusest juttu tänastes päevalehtedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles