Spionaažikahtlusega fotograaf süüdistas Saakašvilit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivaldseks kujunenud meeleavaldus Thbilisis.
Vägivaldseks kujunenud meeleavaldus Thbilisis. Foto: SCANPIX

Ühe möödunud nädalal Gruusias kinni peetud fotograafi hinnangul ärritasid president Mihheil Saakašvilit nende fotod politseinike üleliigsest jõukasutusest.

Vabakutseline fotograaf Giorgi Abdaladze, keda süüdistatakse president Saakašvili kohta konfidentsiaalse info lekitamises Vene luureteenistustele, leiab, et tema vastu esitatud süüdistused on seotud mais pealinnas Thbilisis toimunud meeleavaldustega, vahendas uudistevõrk AFP.

Abdaladze sõnul vihastas riigipead asjaolu, et fotograafid pildistasid ja avalikustasid materjali, kus märulipolitseinikud kasutasid valitsusvastaste meeleavalduste käigus meeleavaldajate vastu liigselt jõudu.

«Ma olen veendunud, et minu ja minu kolleegide kinni pidamine on seotud 26. mai [meeleavalduste] mahasurumisel tehtud fotodega,» kommenteeris Abdaladze, keda ähvardab süüdimõistmise korral kuni 12-aastane vanglakaristus.

Gruusia siseministeerium lükkas Abdaladze väited ümber. «See on naeruväärne. 26. mai sündmusi pildistasid kümned fotograafid,» kommenteeris Šota Utiašvili.

Gruusia märulipolitsei ajas Thbilisi kesklinnas viis päeva kestnud ja opositsiooniliikumise Rahvusassamblee korraldatud meeleavalduse jõuga laiali 26. mail, kui opositsioon lükkas tagasi valitsuse ettepaneku jätkata demonstratsiooni teises kohas. Kokkupõrgete käigus hukkusid üks politseinik ja demonstrant.

Prokuratuuri esindaja teatel uuritakse õiguskaitseorganite tegevust meeleavaldajate laiali ajamisel. Liigset jõukastutust heitsid võimudele ette ka Gruusia inimõiguste ombudsman, rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid ja mitmed lääneriikide diplomaadid.

Saakašvili sõnul rahastati meeleavalduse organiseerijaid Venemaalt. «Ma ei arva, et see (meeleavalduse mahasurumine - toim) oli julm. Me pidime tegelema inimestega, kelle eesmärkis oli vägivald,» on Saakašvili varem kommenteerinud, nimetades meeleavalduse organiseerijaid radikaalideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles