Obama lubas sulgeda Guantanamo kinnipidamisasutuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International korraldatud meeleavaldus Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemiseks.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International korraldatud meeleavaldus Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemiseks. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide 44. presidendiks valitud Barack Obama kinnitas teleusutluses, et kavatseb anda käsu Guantanamo lahes asuva kurikuulsa kinnipidamisasutuse sulgemiseks.


«Olen korduvalt öelnud, et kavatsen Guantanamo sulgeda,» kinnitas Obama pühapäeval telekanali CBS saatele «60 minutit» antud intervjuus ning lubas taastada maailmas Ühendriikide moraalse suuruse, vahendas AFP.

«Ameerika ei piina ja ma kavatsen tagada, et me ei piina,» lisas Obama, kes avaldas taas kord valmisolekut alustada taandumist Iraagist ning keskenduda Afganistanile.

Juba ülemöödunud sajandi lõpus rajati Kuubale kuuluvasse Guantanamosse USA mereväebaas, mis 2002. aastal kujundati ümber kinnipidamisasutuseks, kus hoitakse kinni praeguse Ühendriikide presidendi George W. Bushi algatatud terrorismivastases sõjas vangistatud mehi.

Suurem osa terrorismikahtlusega kinnipeetavaid on pärit Lähis-Idas ja Aasias asuvatest riikidest ning nad on toimetatud Guantanamosse Afganistanis asuva Bagrami eellaagri kaudu, kuhu segaste kriteeriumide alusel kogutakse kokku sadu inimesi. Enamiku üle neist pole kohut mõistetud, sest vangilaagris ei kehti üldtunnustatud rahvusvahelised normid ja USA seadused.

Guantanamo on saanud kurikuulsaks kinnipidamisasutuseks oma radikaalsete ülekuulamistehnikate samaaegse kasutamise poolest. Näiteks piinatakse kinnipeetavaid ekstreemsete temperatuuride juures müra ja valgusega. Lisaks on mitmeid teateid koraani rüvetamisest, mis on ärritanud islamiriike.

ÜRO ja mitmed inimõigusorganisatsioonid on Ameerika Ühendriikidelt nõudnud vangla kohest sulgemist, sest nende hinnangul ei vasta see Genfi konventsioonile, mis sätestab muuhulgas ka sõjavangide kohtlemise tingimused.

Guantanamo pooldajad väidavad, et äärmusrühmituse Taleban võitlejad ei kuulu tavaliste sõjavangide hulka ning neid nimetatakse isikuteks, keda hoitakse kinni info saamise eesmärgil (detained persons). Rahvusvahelistes suhetes selline termin aga puudub, mis annab USA-le võimaluse neid inimesi aastaid ilma süüdistust esitamata kinni hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles