Läti uus president kohtus Ilvesega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš koos Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilvesega.
Läti president Andris Bērziņš koos Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilvesega. Foto: Peeter Langovits

Läti uus president Andris Bērziņš viibib täna visiidil Eestis. Kohtumisel president Toomas Hendrik Ilvesega keskenduti peamiselt kahe riigi ühisprojektidele.

Eesti on Bērziņši esimeseks ametlikuks välisvisiidiks presidendina. «Mul on väga hea meel, et sain kutse just president Ivese juurde,» lisas Bērziņš. Mõlemad riigipead kinnitasid, et Eesti ja Läti näol on tegemist väga heade sõpradega.

Presidentide omavahelise kohtumise peamisteks jututeemadeks olid ühisprojektid majandusküsimustes. President Ilves rõhutas, et oluline on panustada sellistesse projektidesse nagu Via Baltica ja Rail Baltica rahaliselt, mitte niivõrd poliitiliselt. Ilvese sõnul on suured ühisprojektid seni just raha puudumise taha takerdunud.

Lisaks kinnitas Ilves, et kahe riigi pealinnade ja piiriäärsete regioonide vaheline koostöö on väga hea. Bērziņši kutsus Ilvese ka vastuvisiidile, et piiridevahelist koostööd edasi arendada.

Veel kõneleti lähemalt Läänemere strateegiat puudutavatel küsimustel. Ilvese sõnul oli Eesti ja Läti roll sinna panustamisel väga oluline.

Kui Bērziņš oli varem teatanud, et külastab Eestit kui õpilane, siis Ilvese väitel on teise riigi õpetamine väga ohtlik. Ilvese sõnul ootavad meie kunagised õpetajad praegu erinevates küsimustes hoopis Eesti abi. «Ma ei tohi ega julge kedagi õpetada, see võib osutuda jamaks,» kinnitas Ilves.   

Ilves rõhutas, et Eesti ja Läti vaheline koostöö jääb kestma sõltumata, kes on Eesti president, viidates oma peatselt lõppevale ametiajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles