Glasgow lennujaama ramminud mees üritab süüdistusest pääseda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bilal Abdulla saabumine Londonis asuvasse Westminsteri kohtusse.
Bilal Abdulla saabumine Londonis asuvasse Westminsteri kohtusse. Foto: AP / Scanpix

Möödunud aastal Šotimaa suurima lennujaama terminali maasturiga ramminud mees tunnistas, et Ühendkuningriigi seaduste järgi on ta tõesti terrorist, kuid üritab sellele vaatamata karistusest pääseda.


Iraagi päritolu, kuid Suurbritannias töötanud arst Bilal Abdulla sõitis möödunud suvel suurel kiirusel bensiinikanistreid ja gaasiballoone täis maasturi Jeep Cherokeega Glasgow lennujaama terminali. Auto siiski ei plahvatanud ja tuletõrjujatel õnnestus tulekolle koheselt likvideerida, kuid autot juhtinud Bangalorest pärit Kafeel Ahmed suri kuu hiljem saadud põletushaavadesse, vahendas AFP.

Varem olid Abdulla ja tema kaaslased üritanud pommirünnakuid korraldada ka Londonis, kuid ka need katsed ebaõnnestusid. Praegu 29-aastase Abdulla sõnul üritas ta seejärel põgeneda Šotimaa kaudu esmalt Türgisse ja seejärel juba Iraaki, kuid maasturit juhtinud Ahmed otsustas viimasel hetkel sõiduki gaasipedaali vajutada ning lennuterminali sisse sõita. Abdulla sõnul üritas ta meest takistada, kuid viimane tema üleskutsetele ei reageerinud, teatas BBC News.

Abdulla üle peetaval kohtuprotsessil kinnitas kahtlusalune, et tema eesmärk polnud kedagi tappa ega kellelegi vigastusi tekitada, kuid ta soovis rünnakutega tõmmata tähelepanu olukorrale Iraagis ja Afganistanis, kus Ühendriikide presidendi George W. Bushi eestvedamisel oli alustatud laiaulatuslikku terrorismivastast kampaaniat.

Abdulla sõnul on ta Ühendkuningriigi terrorismivastase seaduse kohaselt tõesti terrorist, kuid ta juhtis kohtus tähelepanu ka asjaolule, et seda on ka Ühendkuningriigi valitsus ja sõjavägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles