Kongo DV president vahetas armeejuhi välja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõdurid lahkumas Kanyabayonga linnast, milleni jõudsid eile mässuliste väed.
Kongo DV sõdurid lahkumas Kanyabayonga linnast, milleni jõudsid eile mässuliste väed. Foto: Reuters / Scanpix

Kongo DV president Joseph Kabila vahetas välja oma relvajõudude juhi, et tugevdada võitlusvõimet mässuliste vastu riigi idaosas, kus valitsusväed on pidanud vastu võtma rea häbiväärseid kaotusi.

 

Sõjaväe juhatajaks määrati kindral Dieudonne Kayembe asemel kindral Didier Etumba, kes seni oli mereväe ülem ja on töötanud ka sõjaväeluure juhina, vahendas kohalikku riigitelevisiooni Reuters.

Etumba oli osaline läbirääkimistel, mis lõpetasid viie aasta eest pika ja verise Kongo sõja, ning pidas hiljem kõnelusi ka tutsi mässulistega. Presidendile lähedal seisev allikas ütles, et riigipea soovib armee juhi vahetusega tuua pööret praeguse sõjategevuse dünaamikasse.

Kabila armee on saanud riigi idaosas korduvalt lüüa tutsi kindrali Laurent Nkunda võitlejatelt, kes viimastel nädalatel on tunginud jõudsalt edasi ning hõivanud mitmeid baase Põhja-Kivu provintsis. Sõjategevuse eest on abitöötajate andmetel põgenenud ligi veerand miljonit inimest, kes kardavad nii mässuliste kui ka marodöörideks muutunud sõdurite vägivalda.

ÜRO andmetel võitlevad armee sõdurid viimastel päevadel strateegiliselt tähtsas piirkonnas rindejoone lähedal ka sissirühmitustega, mis formaalselt peaksid kuuluma valitsuse leeri, ent on läinud üle rüüstamisele.

Nkunda lubas nädalavahetusel pärast kohtumist ÜRO erisaadikuna tegutseva Nigeeria endise presidendi Olusegun Obasanjoga, et ta toetab relvarahu ja läbirääkimisi, kuid eile liikusid tema üksused sellegipoolest edasi põhja poole. Täna teatas mässuliste rühmitus siiski, et selle juhtkond otsustas kohe tagasi tõmbuda kahelt rindejoonelt, kuhu palutakse asemele liikuda ÜRO rahuvalvajatel.

ÜRO Julgeolekunõukogu kavatseb veel sellel nädalal hääletada Prantsusmaa ettepaneku üle saata Kongo DV konfliktitsoonis tegutsevale MONUCi missioonile täienduseks ligi 3000 sõjaväelast ja politseinikku, mis tõstaks rahuvalvajate koguarvu seal napilt 20 000 peale. MONUC on juba praegu suurim rahuvalvemissioon maailmas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles