Venemaal tuleb Arktika-plaane kärpida

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurimistorn Venemaa Arktikas.
Naftapuurimistorn Venemaa Arktikas. Foto: AP / Scanpix

Venemaa valitsus saab endale viisaka vabanduse loobumaks ambitsioonikatest plaanidest vallutada Arktika kütusevarud, sest teadlaste kinnitusel poleks see langeva naftahinna tingimustes rentaabel.


Praeguse naftahinna taseme ning maksusüsteemi juures saab Venemaa geoloogia ja nafta uurimisinstituudi teadlaste arvutuste kohaselt hästi tasuvaks pidada vaid umbes üht protsenti Arktika naftavarudest, kirjutas majandusleht RBC Daily.



Olukorra muutumiseks oleks vaja naftahinna kerkimist vähemalt 100 dollarini barreli eest (umbes 1200 Eesti krooni) ning maksusoodustusi keerulisele piirkonnale. Kuid isegi soodsamates tingimustes on maismaal tootmine poolteist korda odavam kui Põhja-Jäämeres.



Arvutuste järgi kulub ühe tonni gaasi või nafta tootmiseks põhjapoolsetes meredes ligi 650 rubla (umbes 293 krooni) investeeringuid, aga maismaal vaid 470 rubla (umbes 212 krooni).


Vene teadlaste hinnangul moodustab arktiline tootmispotentsiaal umbes sada miljardit tonni tinglikku kütust, sealhulgas 13,8 miljardit tonni naftat ja 79,1 triljonit kuupmeetrit gaasi.


Võrdluses muude Venemaa merealuste maardlatega on Arktika osakaal 71 protsenti nafta ja 88 protsenti gaasi osas.



Instituudi uurijate hinnangul võib neist keskmise tasuvusega olla mitte enam kui 8,7 protsenti ja kõrgema ehk 20-prot-sendilise tasuvusega mitte üle 70 tonni ehk ühe protsendi sealsetest naftavarudest.



Arktilise projektiga tegeleva asutuse Sintezmorneftegaz infodirektor Jevgeni Zahharov peab teadlaste üldistavat analüüsi ebakorrektseks.



Tema sõnutsi oli Barentsi mere akvatooriumis proovipuurimisel leitud suured kerge nafta varud, mis teevad projekti tunduvalt tasuvamaks võrreldes raske nafta leiukohtadega samas ilmastikus.



Seevastu ettevõtte Arktikšelf-neftegaz peadirektor Boriss Kutõtškin tunnistas, et praegustes majandusoludes pole Arktikas naftapuurimine kasulik. Tema hinnangul on tõenäoline, et konkurentsi puududes jätkavad riigifirmad keeruliste projektidega venitamist.



Ambitsioonikat projekti Arktika vallutamiseks nafta ja gaasi tootmise eesmärgil on varem nimetanud utoopiliseks ka kuulus Venemaa majandusmees Andrei Illarionov, kes on üle viie aasta töötanud Venemaa presidendi Vladimir Putini majandusnõunikuna.



«Seal all võib ju midagi leiduda, kuid Štokmanni väljad on endiselt kasutamata, kuigi seal on juba kogu eelluure ja arvestused tehtud. Raha selleks lihtsalt pole. Arktika on puhas bluff,» sõnas Illarionov hiljutises intervjuus Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles