Portadowni märuli põhjustasid lipuvargused

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märulipolitseinikud Põhja-Iirimaal.
Märulipolitseinikud Põhja-Iirimaal. Foto: SCANPIX

Reede õhtul Põhja-Iirimaal Portadownis puhkenud lojalistide märuli põhjuseks peetakse Ühendkuningriigi lippude vargusi nende kodudelt, kirjutab Belfast Telegraph.


Möödunud nädala viimasel tööpäeval ründas umbes sajapealine Briti kroonile truude meeleavaldajate jõuk Molotovi kokteilide, ilutulestikurakettide ja telliskividega politseinikke, üritades pääseda neist mööda vabariiklaste kodude kallale. Obini tänava piirkonnas toimunud rüseluses sai kannatada küll mitu autot, kuid inimesed tõsisemalt viga ei saanud.

Politseiülema Jason Murphy teatel teadsid nemad esialgu selles, et kell 16 soovivad lojalistid korraldada rahumeelse meeleavalduse. Kell 17 aga said nad sinnasamasse väljakutseid nii lojalistide kui vabariiklaste poolelt.

«Me oleme teadlikud, et selles piirkonnas kogunesid pinged lippude ümber enne seda rahutust,» rääkis Murphy. Tema sõnul põhjustasid märuli peaasjalikult noored, kelle sooviks oligi rünnata korrakaitsjaid.

«Rahumeelne meeleavaldus, mida lojalistide kogukond turvas, toimus, kuid oli selge, et rahva seas oli indiviide, kelle eesmärgiks oli vägivald,» rääkis Murphy.

Lojalistide Demokraatliku Unionistide Partei (DUP) parlamendisaadik David Simpson ütles Belfast Telegraphile, et mõistab küll vägivalla hukka, kuid sellegipoolest vastasid reedel mässanud vaid vabariiklaste provokatsioonile.

«Esialgse märuli põhjustasid rahvuslased, kes tulistasid rakette ja viisid minema Ühendkuningriigi lippusid peaasjalikult lojalistide elukohaks olevatest piirkondadest,» väitis Simpson.

«Sellegipoolest ei peata reedene vägivald vabariiklaste selliseid provotseerimata rünnakuid,» lisas lojalistide esindaja. «Ma tean, et paljud selle piirkonna vanemad inimesed veetsid möödunud öö hirmus ja ei toeta seda vägivalda. Sellised stseenid tuleb hukka mõista.»

Simpson rõhutas, et ka vabariiklased peaksid lõpetama lojalistide kodudelt lippude röövimise ja nende pihta ilutulestiku laskmise.

Vabariikliku Sotsiaaldemokraatliku ja Tööerakonna (SDLP) esindaja Dolores Kelly mõistis vägivalla aga hukka kui rünnaku tema kogukonna kodudele. «Sepavasarate kasutamine näitab vähemalt mõningast organiseerituse taset,» märkis ta. «Keegi tundus olevat otsustanud, et meeleavaldus Corcraini teel peaks muutuma rünnakuks Obini tänaval.»

Portadowni politsei vahistas reedel kolm vägivallas osalenut. Üht 24-aastast meest süüdistatakse märulikäitumises ja kuritegelikus kahju tekitamises, 42-aastast meest süüdistatakse märulikäitumises, kuritegelikus kahju tekitamises ja ründerelva omamises ning 20-aastast meest süüdistatakse korratus käitumises, politseile vastupanu osutamises ja politsei ründamises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles