Piraadisõjad Somaalia rannikul ägenevad

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India sõjalaev hävitas eile Adeni lahel toimunud tulevahetuses ühe mereröövlite aluse. Rahvusvahelised jõud kutsuvad Somaalia rannikul vohava piraatluse vastu üha karmimaid meetmeid kasutusele võtma.


India fregatt INS Tabar on üks kümnetest eri riikide sõjalaevadest, mis Somaalia rannikul ja ümbruskonnas mereteid valvavad. Somaalia piraatidega sattus Tabar tulevahetusse teisipäeva õhtul, kui soovis väidetavat piraatide emalaeva lähemalt uurida. Alus reageeris aga vaid ähvardustega mereväelaev õhku lasta. Lõpuks avati tuli.

Seejärel kasutasid indialased piraadilaeva vastu efektiivseks osutunud raskerelvastust. «Fotosid vaadates võib öelda, et piraatide alus on täielikult hävitatud,» kommenteeris üks India laeval viibinud kõrgem mereväeohvitser AFP-le. Üks piraadilaeva sabas olnud väike kaater pääses CNNi teatel ilmselt põgenema.

Piraatlusekriis saavutas nädalavahetusel oma viimaste aastate haripunkti, kui mereröövlid said kätte oma seni suurima saagi – Saudi Araabia tankeri Sirius Star koos kahe miljoni naftabarreliga. Uudistekanalite teatel nõutakse selle eest ka hiiglaslikku lunaraha. Sirius Staril on 25 meeskonnaliiget, teiste seas ka britte ja poolakaid. Pärast seda on Somaalia rannikul kaaperdatud veel kolm laeva.

Rahvusvahelise merendusbüroo piraatluse jälgimisega tegeleva keskuse juhataja
Noel Choongi sõnul on röövlid muutunud üha jultunumaks.

«See, mida oleme viimastel nädalatel näinud, on ebanormaalne vägivalla suurenemine ja laevade üha sagenev kaaperdamine hoolimata sellest, et turvalisus piirkonnas on suurenenud,» kommenteeris Choong AFP vahendusel. «ÜRO ja rahvusvaheline üldsus peavad leidma mingi viisi selle ohu vähendamiseks,» palus Choong.

Rahvusvahelise koostöö tulemusel on patrulle Somaalia ranniku regioonis tõepoolest üha tihendatud ning mitmeid laevarööve on ka tõkestatud, kuid kõiki ei suuda patrullid ära hoida.

Regioonis on juba peaaegu väikese flotilli jagu sõjalaevu – näiteks USA, Briti, Kanada, Prantsusmaa, Türgi, Saksamaa, Venemaa ja India laevastikest. Euroopa Liit alustab peagi ka oma operatsiooni Atalanta, mille käigus saadetakse piirkonda appi veel kaheksa alust. NATO mõtleb oma praeguse, nelja laevaga operatsiooni pikendamisele.

Patrull-laevadel on raske piraate takistada, kuna rahvusvahelised reeglid on selles osas üsna keerulised, kirjutas uudistevõrk BBC.

On kaks ÜRO resolutsiooni, mis reguleerivad võitlust piraatlusega, kuid  laevad ei saa niisama lihtsalt röövlite aluste pihta tuld avada. Lisaks on vaja kokkuleppeid kohaliku valitsusega.

Kuid üheks maailma ohtlikumaks piirkonnaks kuulutatud Somaalias pole lihtne seadust ja korda maksma panna. Keskvalitsusel on riigi aladel praegu kontroll ainult teoreetiliselt. Riigi lõuna- ja keskosa on islamistide kontrolli all ja Aafrika Liidu rahuvalvajad pole seal väga efektiivsed. Lisaks ootab riigi põhjaosas asuv Somaalimaa oma iseseisvusele rahvusvahelist tunnustust. Piraadid paiknevad suuremas osas poolautonoomses Puntlandi regioonis, kus mereröövlite keskuseks on Eyli sadam.

Mereröövlid

•    Üleeile kaaperdasid piraadid Taist pärit kalalaeva, Hiina lipu all seilava Iraani kaubalaeva ning ühe Hiina kalalaeva.
•    Laupäeval kaaperdati Saudi Araabia naftatanker Sirus Star.
•    Laev oli kaaperdamise hetkel kaugel avamerel, tavaliselt ründavad röövlid maismaale lähemal.
•    Alates jaanuarist on Adeni lahes ja Somaalias rünnatud 94 laeva, neist 38 kaaperdati.
•    Rohkem kui 250 meeskonnaliiget on ikka veel piraatide käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles