Tagasi kutsutud Leedu saadik jäi kidakeelseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile Vilniuse Austria saatkonna ees toimunud meeleavaldus.
Üleeile Vilniuse Austria saatkonna ees toimunud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Viinist Leetu tagasi kutsutud suursaadik Giedrius Puodziunas jäi Leedu ja Austria vahel lahvatanud diplomaatilist tüli kommeteerides napisõnaliseks.

Puodziunas, kelle Vilnius kutsus konsultatsioonideks tagasi kodumaale pärast seda, kui Austria võimud vabastasid 1991. aasta 13. jaanuari Vilniuse veresaunas kahtlustatava Mihhail Golovatovi, ütles Leedu uudistevõrgu ELTA vahendusel, et ta ei tea, millal ta oma ametipostile naaseb.

Tema sõnul sõltub see sellest, kui kiiresti suudavad pooled tekkinud erimeelsused lahendada. «See on spetsiifiline õigusjuhtum. Enamik küsimusi puudutavad ootamatult kiiret otsust [Golovatov vabastada]. Me ootame partneritelt selgeid ja konkreetseid vastuseid,» lausus Puodziunas.

«Me tõesti loodame, et see tõrvatilk meepotis ei avalda suurt mõju kahepoolsetele suhetele,» lisas saadik, kes ei soovinud kommenteerida väiteid, nagu oleks Venemaa peaminister Vladimir Putin helistanud Golovatovi-asjus Austria kantslerile Werner Faymannile.

Samuti ei soovinud saadik spekuleerida, miks Austria võimud otsustasid KGB endise ohvitseri nii kiiresti vabastada, hoolimata sellest, et tema tabamiseks oli Leedu väljastanud Euroopa vahistamisorderi.

Golovatov on kahtlusalune 1991. aasta jaanuaris aset leidnud Vilniuse teletorni ründamise korraldamises, kus KGB eriüksuse Alfa tegutsemise tõttu hukkus kokku 14 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles