Mau Mau ülestõusu kannatanud said õiguse Briti valitsusele hagi esitada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli Keenia kodanikku süüdistavad Briti valitsust enam kui pool sajandit tagasi koloniaalvõimu all kogetud kannatustes
Neli Keenia kodanikku süüdistavad Briti valitsust enam kui pool sajandit tagasi koloniaalvõimu all kogetud kannatustes Foto: SCANPIX

Neljale Kenya elanikule anti seaduslik luba kaevata Briti valitsus kohtusse. Väidetavalt kannatati Mau Mau ülestõusu ajal 1950ndatel Briti koloniaalvõimu julmusi, vahendab AFP.  

Sellise õiguse andmine on pretsedendiks, mis võib saada eeskujuks veel ligi 1000-le inimesele, kes kinnipidamisasutustes kannatasid.

Neli Kenya kodanikku Ndiku Mutwiwa Mutua, Paulo Muoka Nzili, Wambugu Wa Nyingi ja Jane Muthoni Mara lendasid aprillis kohtuprotsesside ettevalmistamiseks Londonisse.

83-aastane Nyingi on AFP-le öelnud, et teda hoiti ilma süüdistuseta kinni üheksa aastat, sunniti tööle ning peksti iga päev.

«Ma olen siin, et leida õiglust oma kolleegide nimel, kes on surnud ning neile, kes elavad praegu täielikus vaesuses Briti koloniaalvalitsuse ebaõigluse tõttu,» lausus Nyungi.

Aastatel 1952-1960 toimunud Mau Mau ülestõusu käigus tapeti umbes 10 000 inimest. Kümneid tuhandeid hoiti kinni, teiste seas USA presidendi Barack Obama vanaisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles