Gazeta: merevägi hakkab müüma eskortteenust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevastiku fregatt Neustrašimõi läbimas Suessi kanalit.
Vene sõjalaevastiku fregatt Neustrašimõi läbimas Suessi kanalit. Foto: AP / Scanpix

Vene merevägi valmistub seoses piraadiohu suurenemisega pakkuma teiste riikide laevadele julgestusteenust kommertsalustel.

Gazeta kirjutas täna, et sõjaväe juhtkonnas töötatakse praegu küsimusega, kuidas organiseerida võõraste laevade saatmist raha eest, mille vastu olevat juba huvi tundud rida riike, muu hulgas Lähis-Idas.

Sellise teenuse võimalikku hinda ega ka tellijaid ei soostunud anonüümne allikas kõrgele salastatusele viidates avaldama. Gazeta andmetel saatis välisriikide aluseid juba sügisel Somaalia vetesse saadetud Balti laevastiku suur fregatt Neustrašimõi (Kartmatu).

Vene mereväe ülema abi Igor Dõgalo ütles ajalehele, et fregati meeskond tegutseb vastavalt ÜRO normidele ja venemaalaste ohtu sattumise korral võib kasutada ka relvi. «Laeva komandör võtab vastu otsuse olenevalt olukorrast,» selgitas ta.

Dõgalo sõnul koordineeritakse patrulltsoonis mõnes küsimuses oma tegevust ka teiste riikidega, aga ühiste erioperatsioonide läbiviimise osas saab teha otsuse alles pärast välispoliitilisi kokkuleppeid. «Sõjalaevastik täidab iga püstitatud ülesande,» kinnitas mereväe ülema abi.

Neustrašimõi missiooni lõpudaatum on juba paika pandud ning ka selle asemele saadetav laev määratud, ent niisugust infot mereväest ei avalikustata.

«Venemaa merevägi lähtub sellest, et somaalia piraadid ei ole kõrilõikajate bande, vaid hästi organiseeritud kuritegelik ühendus,» märkis Dõgalo, kelle sõnul kasutavad röövlid massiteabevahendeid ja internetti jälgimaks ühe või teise riigi võimude tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles