Poola avaldas Leedule toetust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakatiga protesteeriv mees Vilniuse tänaval.
Plakatiga protesteeriv mees Vilniuse tänaval. Foto: SCANPIX

Poola välisministeerium avaldas Leedule solidaarsust diplomaatilises tülis, mis puudutab Vilniuse veresaunas kahtlustatava KGB endise polkovniku Mihhail Golovatovi vabastamist.

Praegu Euroopa Liidu eestistujamaa kohuseid täitva Poola välisministeeriumi kinnitusel tuleb 1991. aasta veriste jaanuarisündmuste eest vastutavate isikute üle mõista kohut, vahendas Leedu uudistevõrk ELTA.

Austria päevaleht Die Presse viitas Poola välisministeeriumi avaldusele, mille kohaselt soovib Varssavi korraldada kohtumise, millest võtaksid osa ka Austria ja Leedu justiitsministrid. Erimeelsuste lahendamiseks on Leedu ja Austria võimud leppinud kokku ka ühise töörühma moodustamises.

Poola välisministeerium märkis, et kõik küsimused, mis puudutavad Euroopa vahistamiskäsku, kuuluvad Euroopa Komisjoni juristiktsiooni. Leedu peaprokuratuur on seejuures pöördunud ka üleeuroopalise õiguskaitsealase organisatsiooni Eurojust poole.

Nimelt soovib Leedu vastust küsimusele, miks otsustasid Austria võimud Golovatovi vabastada, kuigi tema tabamiseks oli Leedu väljastanud üleeuroopallise orderi. Samuti ootab Leedu vastust küsimusele, mis põhjustel ei pidanud Viin piisavaks Vilniuse põhjendusi Golovatovi ajutise vahi alla võtmise pikendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles