USA välisministri kohta seostatakse ka tugeva Eesti toetajaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brent Scowcroft (keskel).
Brent Scowcroft (keskel). Foto: www.cia.gov

Kuigi Ühendriikide 44. presidendiks valitud demokraat Barack Obama nõunikud seostavad USA välisministritooli endise esileedi Hillary Clintoniga, räägitakse telgitagustes ka tugevast Balti riikide toetajast Brent Scowcroftist.


Obama üleminekumeeskonna nõunike sõnul nimetab vastvalitud tulevane riigipea Clintoni uueks USA välisministriks pärast tänupühasid. Clintoni nõunik Philippe Reines kordas varem väljaöeldut, et «kõik spekulatsioonid valitsuskabineti või muude administratsiooni kohtade üle» sõltuvad presidendiks valitud Obama üleminekumeeskonnast, vahendas CNN News.

CNN Newsile teadaolevatel andmetel nõustab Obamat välispoliitikaküsimustes praegu ka vabariiklasest erukindralleitnant Scowcroft, kes oli aastatel 1988-1992 Ühendriikide presidendi George H. W. Bushi julgeolekunõunik. Rikkaliku kogemustepagasiga mees on olnud ka Richard Nixoni ja Gerald Fordi turva-alane nõustaja.

Muuhulgas on praegu 83-aastane Scowcroft 2006. aastal pälvinud ka Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgi «Eesti taotluste ja mittetunnustamispoliitika toetamise» eest.

Scowcroft mängis president Bushi nõunikuna olulist rolli USA välispoliitika kujundamisel, mille tulemusel nõuti Saksamaa taasühendamist, Poola ja teiste Varssavi pakti maade vabastamist ning Balti riikide iseseisvuse taastamist.

CNNi allikate kohaselt vestles Obama Scowcraftiga juba enne presidendivalimisi, kuid on talle helistanud ka viimastel päevadel - ajal, mil käib Obama kabineti ülesehitustöö.

Ühe Obama nõuniku kinnitusel «austab ja imetleb [Barack Obama] kindral Scowcrofti pragmaatilist lähenemist välispoliitikas» ja loodab tema, teiste vabariiklaste ning sõltumatute poliitikutega jätkata dialoogi. Scowcrofti valimine Ühendriikide välisministriks oleks selge samm ka Obama lubatud laiapõhjalisema koalitsiooni suunas.

Kui Hillary Clinton hääletas Iraagi sõja poolt, siis Scowcroft on tuntud Iraagi sõja vastane. Vabariiklasest presidendi George W. Bushi administratsiooni välispoliitika tugeva kriitikuna on ta jäänud nii mõnigi kord kabinetiliikmetega eriarvamusele.

Scowcroft on varem CNNile öelnud, et ta on vabariiklasena niinimetatud neokonservatismi esindaja, mis tema sõnul tähendab idealismi ja toore jõu kombinatsiooni. Scowcroft on korduvalt kinnitanud, et ei lase end häirida ideoloogilistel, sealhulgas moraalsetel kaalutlustel.

Vabariiklased on aga senistes Obama valikutes nördinud, sest vaatamata lubadusele korraldada riigisektoris puhastustöö ja kaasata valitsusse ka vabariiklasi, on valituks osutunud peamiselt endise presidendi Bill Clintoni administratsiooni liikmed ning teised prominentsed demokraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles