Norra eksperdid kahtlustavad terroriakti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus. Foto: SCANPIX

Terrorismieksperdid usuvad, et plahvatuse taga on islamiäärmuslased.


Politsei on kindlaks teinud, et tegemist oli pommiplahvatusega ning arvatavasti oli pomm paigutatud autosse, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Norra NRK poolt intervjueeritud terrorismiasjatundjad peavad tõenäoliseks, et pommirünnaku taga on mõni islamiäärmuslaste rühmitus. «On raske ette kujutada, et juhtunu võiks olla midagi muud, kui terrorism,» ütles ekspert Tore Björgo NRK-le.

«See on Norra tähtsaim poliitilise võimu sümbol,» lausus ta rünnakuobjekti kohta. Ilmselt oli rünnak suunatud Norra nafta- ja tööstusministeeriumi vastu. Selle vahetus läheduses asub veel mitu ministeeriumi ja peaministri büroo.

«Hoone ees on must auto ja auto all oli süvend. See viitab sellele, et tegemist oli autopommiga,» mainis terrorismi uurija Atle Mesöy. Ta usub, et plahvatus oli islamistide kätetöö. Mesöy jälgib ka islamistlikke veebilehti, kuid esialgu pole seal keegi teatanud enda seotusest plahvatusega.

Möödunud nädalal esitas Norra prokuratuur terrorismisüüdistuse mulla Krekarile. Iraagis sündinud usumeest süüdistatakse Norra poliitikute ähvardamises. Mulla Krekar on islamiäärmusliku rühmituse Ansar al-Islam asutaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles