Laagriliste tulistamine ja Oslo plahvatused võivad olla seotud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistamine Norra tööpartei noortekogu suvelaagris Utøya saarel.
Tulistamine Norra tööpartei noortekogu suvelaagris Utøya saarel. Foto: SCANPIX

Utøya saarele Norra tööpartei noortelaagrisse saabus peatselt pärast Oslo plahvatusi kaubik.


Norra ajalehe Dagbladet kirjeldusel saabus paar tundi pärast pommiplahvatust valitsuse kvartalis Oslo kesklinnas suvelaagri maismaal asuvasse vahipunkti hõbehall kaubik, mida juhtis politseivormis ja kuulikindlas vestis meesterahvas.

Meesterahva sõnul saabus ta tegema rutiinkontrolli pommiplahvatusega seoses. Pärast rutiinset dokumentide kontrolli kutsuti talle järele paat, mis toimetas mehe saarele.

Mõni minut hiljem oli kuulda tulistamist, millega seostatakse sama meesterahvast. Valvur Simen Brænden Mortensen, kes meesterahvaga suhtles, ütles et tegemist oli pika ja blondi mehega, kes tundus olevat norra päritolu.

Nii Facebookis kui Twitteris levisid noortelt tulnud sõnumid, kus paluti laagrilistele mitte helistada, kuna nad peitsid end tulistaja eest. Ajalehe teatel kardab politsei, et saarel võib olla ka lõhkeaineid.

Politsei töötab versiooni kallal, mille kohaselt pani nii pommirünnaku kui ka Utøya saare tulistamise toime sama inimene. Dagbladetiga rääkis tunnistaja, kes ütles, et enne kesklinnas toimunud pommiplahvatust nägi ta oma kontori aknast imelikult käitunud politseinikku.

Politseiniku vormis mees oli pikk ja kõhn ning kandis kiivrit. Tema riietus hoidis õlgade kohalt veidralt, justkui oleks riiete all midagi olnud. Politseinik istus suurde heledasse pruuni või beeži autosse ja mõne minuti pärast toimus plahvatus.

Sarnaseid teateid on politsei veelgi saanud ning Oslo politsei kinnitab, et nad kahtlustavad meest nii plahvatuse korraldamises kui tulistamises.

Veidi enne südaööd alanud pressikonverentsil kinnitas justiitsminister Knut Storberget, et tulistamises kahtlustatavana kinni peetud mees on norralane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles