Eestlanna Norras: inimesed on šokis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus.
Norra pealinnas toimunud pommiplahvatus. Foto: SCANPIX

Norras elava Kadri Miardi sõnul on Oslo tänavad tühjad, sest politsei on palunud inimestel kodus olla ja kesklinna mitte minna.


«Seetõttu on tänavad ja poed tühjad. Paljud on sügavas šokis ja mures. Ka minu tutvusringkonnas, kuna hiljuti ülikooli lõpetanud riigiteadlaste hulgas on inimesi, kes töötavad valitsuse kvartalis või on seotud Töölisparteiga. Kõik jälgivad uudiseid ja suhtlevad omavahel internetis,» rääkis Miard.

«Palju infot vahendatakse meili teel ja Facebooki kaudu, kuna politsei on palunud mobiilivõrku mitte kasutada, et võimalike hukkunute ja vigastatute omaksed saaksid infotelefonidele helistada. Norra verepank palub inimestel, kellel on 0-veregrupp, verd andma minna. See info levib kulutulena sotsiaalses meedias, ning tuttavad, kel on 0-veregrupp, on juba teel sinna,» jutustas ta.

Oslo linnapea Fabian Stang katkestas oma puhkuse ning sõnas intervjuus, et on uskumatu, et leidub inimesi, kel ei ole inimelu vastu mingit austust. Ta kutsus inimesi kokku hoidma, et need, kes hirmu soovivad levitada, ei oleks selles võidukad. See tundub olevat ka üldine hoiak ja inimesed hoiduvad näpuga näitamast ja süüdistamast.

«Minu hea sõbranna kommenteeris seda Facebookis järgnevalt: «Ma olen rõõmus, et ma ei ole näinud ühtegi rumalat või vaenu õhutavat kommentaari ei Facebookis ega Twitteris. Armastan teid, mu toredad sõbrad!» vahendas Miard sotsiaalvõrgustikes toimuvat.

«Hirmu tekitab see, et ei tea täpselt, kes ja miks selle taga on. Norra meedias ei ole veel kinnitust selle kohta, mis organisatsioon selle taga täpselt oli. Tavainimese jaoks teeb asja veidramaks see, et väidetav tulistaja nägi välja nagu tavaline norrakas. Kuna see meesterahvas on kinni peetud, siis tuleb vast selle kohta ka rohkem infot,» arvas ta.

«Raadios intervjueeritakse vanemaid, kelle lapsed olid laagris ja helistasid neile tulistaja eest põgenedes ja ennast peites. Seda on üsna õõvastav kuulata. Norra Ringhäälingu teatel lebasid rannas surnud noored. Ma arvan, et see ei jõua veel nii pea kohale, sest Oslo on alati olnud nii turvaline ja rahulik ning lausa igav,» ütles Norras elav eestlanna.

Norralased liituvad Facebookis grupiga, milles kutsutakse üles aknale küünalt panema. Paljud vahetavad ka oma profiili pildi pildiga, mis väljendab toetust Norrale ja Oslole. Näiteks Norra lipp või sõna «Oslo», kus viimane o on asendatud südamega.

«Kahjuks on juba tuttavailt tulnud teateid, et Oslo Antirassistlikku Keskusse on pöördunud inimesi, keda on tänaval solvatud nende välimuse tõttu. Seda on väga kurb kuulda. Kuid olen, kindel, et selliseid inimesi on siiski Oslos vähemuses,» rääkis Miard.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles