TV2: tapatöö toimepanija võib olla kohalik äärmuslane

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlusalune Anders Behring Breivik. Politsei sõnul otsiti läbi nii tema endine korter Oslos kui ka tema praegune elukoht Hedmarkis.
Kahtlusalune Anders Behring Breivik. Politsei sõnul otsiti läbi nii tema endine korter Oslos kui ka tema praegune elukoht Hedmarkis. Foto: vg.no

Norra telekanali TV2 andmetel on eile vähemalt 87 inimelu nõudnud rünnakutega seoses kinni peetud kahtlusalune Norra kodanik, kellel on sidemed kohalike paremäärmuslastega.

Telekanali väitel on 32-aastane kahtlusalune, kes politsei hinnanul võib olla nii Oslos kärgatanud pommiplahvatuse kui ka Utøya saarel noortelaagris toimunud tulistamise taga, registreerinud enda nimele kaks relva, vahendas uudistevõrk AFP.

Norra meediakanalite väitel kirjeldab kahtlusalune end sotsiaalvõrgustikus Facebook kui konservatiivset ja kristlikku meest, kes seisab multikulturalismi vastu ning kellele pakuvad huvi jahindus ja arvutimängud nagu World of Warcraft ning Modern Warfare 2.

Norra suurima tabloidlehe VG andmetel on kahtlusalune äsja Oslost Hedmarki kolinud elanik Anders Behring Breivik ning seda on kinnitanud ka mitmed teised lääneriikide uudistekanalid. Päevalehe väitel on meest varem karistatud vaid liiklusreeglite nõuete rikkumise eest.

Kell 9 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kell 10) alanud pressikonverentsil kinnitas politsei, et kahtlusalune on Breivik. Võimude sõnul on oht endiselt suur, kuid politsei ei osanud öelda, kas rünnakuga on seotud veel inimesi.

Breiviki lapsepõlvesõber kinnitas VG-le, et 20ndatel eluaastatel sai Breivikist vastuoliste vaadetega paremäärmuslane. VG kinnitusel on mees läbinud sõjaväeteenistuse ning tal on kahe relva kasutamisõigus.

Uurijad ja terrorismieksperdid suhtuvad skeptiliselt terroriorganisatsiooniga al-Qaeda seotud rühmituse Ansar al-Jihad al-Alami (Ülemaailmse džihaadi abistajad) eilsesse teatesse, milles nad võitsid vastutuse Oslos toimunud pommiplahvatuse eest.

Tehtud avalduses öeldakse, et rünnak oli vastuseks Norra vägede kohalolekule Afganistanis ja prohvet Muhammedi solvamisele. «Praegu toimuv on alles algus ja paljugi on veel tulemas,» hoiatas rühmitus avaldus, kuid võimud kahtlustavad, et grupeering võis võtta vastutuse meediatähelepanu pälvimiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles