Breivik kuulus paremäärmuslikuks peetavasse parteisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIX

Norra meedia teatel kuulus Anders Behring Breivik, keda kahtlustatakse vähemalt 91 inimelu nõudnud rünnakute korraldamises paremäärmuslikuks peetavasse Progressiparteisse.

«Kahtlusalune Andres Behring Breivik on paremäärmusliku erakonna Frp (Progressipartei – toim.) endine liige. Tegu on Norra suuruselt kolmanda parteiga, mille peamiseks loosungiks on madalad maksud ja märksa karmim immigratsioonipoliitika,» ütles Norra telekanali FVN ajakirjanik Frank Mersland, teatas Guardian.

Meslandi sõnul ütles Frp liider Siw Jensen telekanaline TV2, et Breivik kuulus tõepoolest nende erakonna ridadesse. Jensen ei täpsustanud, mis põhjustel Breivik enam erakonda ei kuulu.

Väidetavalt kritiseeris Breivik erakonda, nimetades selle poliitikat sisserännanute suhtes liiga korrektseks. Norra meedia andmetel tegi Breivik mitmeid avaldusi, milles ta mõistis hukka multikultuurse ühiskonna, kritiseerides teravalt ka islamit.

Frp on populistlik partei, mis nõuab vähemustelt suuremat keelelis-kultuurilist kohanemist. Partei on eitanud igasuguseid sidemeid ja võrdlusi teiste Euroopa paremäärmusike parteidega, kuid on immigrantide suhtes vaenulikult meelestatud.

Erakond kuulub ka 169-kohalisse Norra parlamenti, kus parteil on 41 kohta. 2009. aasta seisuga kuulub Frp-sse 27 000 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles