Breivik avaldas soovi kohtuda Vladimir Putiniga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Anders Behring Breiviki manifestist.
Foto Anders Behring Breiviki manifestist. Foto: SCANPIX

Oma 1500-leheküljelises manifestis avaldas Norra rünnakute arvatav korraldaja Anders Behring Breivik ka soovi kohtuda Venemaa peaministri Vladimir Putiniga.

Osalt päeviku ja teisalt traktaadi vormis kirjutatud manifestis põhjendab 32-aastane norralasest kahtlusalune detailselt oma kavatsusi, igapäevaelu ja nägemust maailmast. Breivik on politseile tunnistanud, et just tema on selle autor.

«Mind tembeldatakse suurimaks (natsi)koletiseks, keda pole nähtud alates Teisest maailmasõjast,» kirjutas rünnakut märtrioperatsiooniks nimetanud Breivik, kes kirjutas teksti pseudonüümi Andrew Berwicki nime alt, vahendas uudistevõrk AFP.

«Mu nimi Breivik võib pärineda isegi viikingi-eelsest ajast. Behring on kristluse-eelne germaani nimi, mis on tuletatud sõnast Behr, mis tähendab saksa keeles karu,» selgitas Breivik. «Anders (Anderas) on Andrew Skandinaavia vaste.»

Mitmest peatükist koosnevas manifestis on osa, kus Breivik küsib endalt, kellega elavatest inimestest ta sooviks kohtuda.

«Paavsti või Vladimir Putiniga,» vastab Breivik ja jätkab: «Putin näib ausa ja resoluutse liidrina, kes väärib austust. Kuigi ma pole kindel, kas ta võiks olla meie parim sõber või meie suurim vaenlane.»

Viimase sissekande tegi Breivik oma manifesti 22. juulil kell 12.51. Paar tundi hiljem toimus Oslo südalinnas vähemalt seitse inimelu nõudnud pommiplahvatus. Veidi hiljem toimus pealinnast loodes asuval Utøya saarel tulistamine, mille käigus sai surma vähemalt 85 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles