Geert Wilders: Norra rünnakute korraldaja on haige

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto: SCANPIX

Hollandi vastuolulisim poliitik, parempopulistliku islamivaenuliku erakonna juht Geert Wilders mõistis hukka Norras toimunud rünnakud, nimetades selle toimepanijat haigeks.

«Kohutavad rünnakud Oslos, süütud [inimesed] on vägivaldse ja haige loomu ohvrid,» kirjutas Wilders oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol. «PVV (Hollandi Vabaduspartei – toim.) avaldab kaastunnet kõigi ohvrite peredele ja norra rahvale.»

Hollandi meedia andmetel on üleeile Oslos ja Utøya saarel toimunud rünnakutes kahtlustatav Anders Behring Breivik avaldanud sümpaatiat PVV poliitikale.

Norra meedia teatel on Breivik ise kuulunud paremäärmuslikuks peetavasse Norra Progressiparteisse (FrP), mis sarnaselt PVV-le nõuab vähemustelt suuremat keelelis-kultuurilist kohanemist.

«Inglise toorid nagu ka Norra parempoolsed parteid, on kaotanud oma usaldusväärsuse võrreldes tõeliste konservatiivsete erakondadega nagu FrP, Geert Wildersi PVV jt, mida võib nimetada tõeliselt konservatiivseks kogu oma kultuuris,» kirjutas Breivik möödunud aastal ühe konservatiivse Norra väljaande veebilehele.

Wilders, kes astus mullu rassismile ärgitamise tõttu kohtu ette ning kes on samastanud islamit vägivallaga ja moslemite püha raamatut Adolf Hitleri kurikuulsa teosega «Mein Kampf», on püüdnud end ja oma erakonda Breiviki vaadetest selgelt distantseerida. Uudisteportaalis Spitsinews kirjutas Wilders, et PVV põlastab Breiviki vaateid ja tehtut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles