Ekspert: paremäärmuslus on jäänud tähelepanuta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide sõnul on paremäärmuslikule ekstremismile liiga vähe tähelepanu pööratud.
Ekspertide sõnul on paremäärmuslikule ekstremismile liiga vähe tähelepanu pööratud. Foto: SCANPIX

Londoni Ülikooli King Kolledži sõjauuringute professori John Bew hinnangul on paremäärmuslus islamiohu tõttu jäänud tähelepanuta.

«Ma arvan, et me pole paremäärmuslikku ekstremismi võtnud piisavalt tõsiselt,» ütles ülikooli juures töötava rahvusvahelise radikaliseerumise ja poliitilise vägivalla uurimiskeskuse (International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence) juht Bew Briti päevalehele The Guardian, lisades, et põhitähelepanu all on olnud islamism.

«Norras toimunud kohutavad sündmused on meeldetuletuseks, et paremäärmuslik ekstremism on samuti oluline ja potentsiaalselt kasvav oht,» lisas Londonis tegutseva mõttekoja Quilliam juht James Brandon.

Reedel Norra pealinnas Oslos toimunud pommiplahvatuse ja Utøya väikesaarel toimunud tulistamise omaks võtnud Anders Behring Breivik oli Rootsi neonatside internetifoorumi Nordisk liige ning kuulus varem paremäärmuslikuks peetavasse Norra Progressiparteisse.

Norra võimud on 32-aastast Breiviki nimetanud kristlikuks fundamentalistiks. Oma manifestis kutsus Breivik üles ründama islamit ja marksismi ning võrdles end templirüütliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles