Postimees Norras: Oslo kesklinn vaikis leinaminutiks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillemeri Oslo kesklinnas.
Lillemeri Oslo kesklinnas. Foto: SCANPIX

Täna keskpäeval võttis Oslo kesklinnas leinaminutiks maad sünge vaikus, millega mälestati möödunudreedeses veresaunas hukkunuid, vahendas Norra pealinnas viibiv Postimehe ajakirjanik Argo Ideon.

Oslo toomkiriku juurde tuuakse jätkuvalt lilli, lippe, kaarte ja mälestusesemeid. Leinajaid võib toomkiriku juures kohata isegi rohkem kui eile, mil oli ametlik mälestustseremoonia ning kiriku juures seisti suisa järjekorras, et asetada ukse ette hukkunute mälestuseks lilli ja küünlaid.

«Lillemeri,» iseloomustas Ideon Oslo kesklinnas nähtut. Keskpäevaks kõikjal Norras välja kuulutatud leinaminutiks rahvas vaikis.

Kuigi Oslo plahvatuskoha vahetu ümbrus on endiselt suletud ja sündmuspaigas valvab politsei, võib juba eemalt aimata tõelise hävitustöö jälgi. Täna pääsevad Oslos viibijad juba lähemale valitsuskvartalile, samuti tööpartei peamajale, mille akendest kolmandik on plahvatuse käigus purunenud.

Reedel Norra pealinnas Oslos toimunud pommiplahvatuses hukkus senistel andmetel seitse ja Utøya väikesaarel Tööpartei suvelaagris toimunud tulistamises 86 inimest. Koletu veretöö on omaks võtnud 32-aastane Anders Behring Breivik, kes täna Eesti aja järgi kell 14 kohtu ette astub.

Veidi enne kella 14 oli Ideoni sõnul kohtumaja juurde kogunenud umbes tuhandepealine rahvamass, põhiliselt meediaväljaannete esindajad. «Kaameraid-mikrofone on kogu piirkond täis,» rääkis ta.

Norra seaduste järgi võib Breiviki süüdimõistmisel oodata kuni 21 aasta pikkune vanglakaristus. BBC teatel võidakse karistust aga pikendada, kui leitakse, et kurjategija on endiselt ühiskonnale ohtlik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles